Marie Söderberg, sekreterare i Ingelstad IK. Foto: Johanna Svensson/SVT

Så tar klubbarna fighten mot hetsiga föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som hetsar barn och ungdomar i samband med idrott är ett så pass stort och allvarligt problem att många aktiva väljer att sluta. Nu tar flera klubbar krafttag för att få bukt med problemet.

– Det är viktigt att vi sätter ner foten och är väldigt tydliga med att vi inte accepterar det här, säger Marie Söderberg, sekreterare i fotbollsföreningen Ingelstad IK.

SVT Sport har gjort en undersökning bland barn- och ungdomstränare som bland annat visar att så många som 17 procent uppger att de funderat på att sluta som tränare på grund av föräldrar som hetsar och pushar barnen för hårt. Något som är ett stort problem inom svensk ungdomsidrott.

Föräldrahets

– Det är för j-ligt att det ska vara så här. Det är tråkigt när vuxna människor står runt omkring och hetsar barn. Jag skulle kunna använda ordet trakassera, säger Mohammed Al-Hakim, 32, som började döma fotboll som 13-åring.

TV: Se hur klubbarna jobbar för att slippa föräldrahetsen.

Dialog saknas

I dag är han elitdomare och valdes 2015 till Årets domare.

– Det här leder till att ungdomar slutar med idrott, säger han.

På Smålandsidrotten, Riksidrottsförbundets lokala organisation, är man väl medveten om problemet. Jonas Blomqvist arbetar som idrottskonsulent i Växjö.

– Jag tror att problemet grundar sig i att man saknar en dialog inom föreningen, mellan styrelsen, ledare, föräldrar och barnen. Har man en dialog är det enklare att förebygga problemet, eller tillrättavisa om det behövs, säger han.

Jonas Blomqvist, idrottskonsulent Smålandsidrotten i Växjö. Foto: Johanna Svensson/SVT

Pratar om värdegrunder

Under torsdagkvällen arrangerade fotbollsföreningen IFK Grimslöv, söder om Växjö, just ett sådant tillfälle för dialog. Ett föräldramöte, som de kallar det. Ett 50-tal föräldrar, ledare och styrelse pratade bland annat om idrottens värdegrunder och om föräldravett.

– Vi vill ha möjlighet att påverka flera. Hör man någon i det egna laget eller i motståndarlaget som ropar tråkiga saker så ska man reagera och säga till att det här är inte okej, säger Charlotte Lindahl, kassör i IFK Grimslöv.

Hur ska man bete sig som förälder?

– Gärna heja, det ska vara kul och sportsligt, men inte skrika på spelarna. En spelare tar väldigt många beslut under en match och om då både ledare och förälder skriker kan det bli kortslutning för spelaren, säger hon.

Anne Wolgast är fotbollsmamma och en av föräldrarna som är med på föräldramötet i IFK Grimslöv.

– Det här är så himla viktigt. Barnen blir pressade, det är inte meningen. De är ju där för att ha roligt, säger hon.

Anne Wolgast, fotbollsmamma Foto: Johanna Svensson/SVT

Signerat kontrakt

I Ingelstad, strax väster om Grimslöv, har föreningen bestämt sig för att tydligt ta ställning mot föräldrahets.

– De senaste åren har vi haft bekymmer under matcher med att inte alla har uppträtt som vi tycker att man bör, samtidigt som det har blivit svårare att tillsätta domare till våra ungdomsmatcher, säger Marie Söderberg.

Hon är initiativtagare till ett kontrakt som styrelsen tagit fram. Ett kontrakt som ska läsas upp och signeras inför samtliga hemmamatcher av lagledare, domare och publikvärd.

– Det handlar om att vi ska respektera fotbollens regler, våra medspelare och motspelare och att vi vill ha ett positivt klimat bland vår publik.

– Vi vill synliggöra att problemet finns även i vår förening och på det viset hoppas vi att attityden ändras. Det ska vara roligt att komma hit och spela fotboll, säger Marie Söderberg.

Charlotte Lindahl, kassör IFK Grimslöv. Foto: Johanna Svensson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet