Valforskare har varit på plats i flera dagar för att identifiera delfinerna. Foto: SVT / The Dolphin Swim Club- Benno Brada

Delfinerna har lockat forskare till Kalmarsund

Uppdaterad
Publicerad

Delfinerna som till lokalbefolkningens stora förtjusning tillbringat hösten i Kalmarsund har nu dragit till sig uppmärksamheten från Naturhistoriska riksmuseet.

Valforskaren Thomas Lyrholm har varit på plats i flera dagar för att identifiera delfinerna, både till utseende, läte och genom DNA.

Figeholm – delfinernas senaste tillhåll

Vågorna slår mot metallskrovet på den lilla båt som Thomas Lyrholm hyrt på marinan i Figeholm. Här, alldeles utanför kajen där det vid det här laget ligger fler båtar upplagda på land än i vattnet, har delfinerna hittat sitt senaste tillhåll. Thomas Lyrholm kör ut en bit med båten, innan han med avslagen motor låter den driva in mot land med en undervattensmikrofon – en hydrofon – nedsänkt över relingen. Målet är att fånga delfinernas speciella ”signaturer”.

Delfiner i Östersjön

– Olika individer har sin egen signatur som de visslar för att hålla kommunikation med sina kompisar, berättar han medan en frisk och kall vind blåser vattenstänk över kameramannen Niclas Wimmerberg som kämpar med att fånga delfinerna på bild.

För även om delfinerna är sociala och gärna närmar sig både oss och de kajakpaddlare som rör sig runt om i viken, så är deras utflykter över ytan korta och dyker upp på de mest oväntade ställen.

Väldigt ovanligt

– Det är en väldigt spännande situation, att öresvin kommer in i Östersjön är väldigt ovanligt. Det blir spännande att se om vi kan lista ut var de kommer ifrån, säger Thomas Lyrholm.

För att lyckas med detta tar han alltså upp ljudinspelningar av djurens läten. Han tar också foton för att kunna hitta olika hack och märken som kan användas för identifiering och tar dessutom vattenprover i vågorna där delfinerna hoppat för att hitta dna.

Resultatet kommer att delas med kolleger som forskar på öresvinen – eller flasknosdelfiner som de också kallas – kring Nordsjön.

– Har vi en enorm flax så säger någon ”den där, det vet vi vad det är för en”, säger Thomas Lyrholm.

Privatpersoner rapporterar

Att han visste att delfinerna kommit hit till Figeholm beror inte bara på den stora medieuppmärksamheten, utan också på att privatpersoner själva rapporterar in iakttagelser via webbsidan valar.se.

Och att intresset från privatpersoner är stort råder det ingen tvekan om. Flera personer sitter med kameror och kikare när vi kommer åkande och när det närmar sig lunchtid fyller allt fler på. Delfinerna själva verkar inte ha något emot uppmärksamheten, tvärtom, menar Thomas Lyrholm och påpekar att det är väldigt sociala djur det handlar om.

– När det kommer folk till flytbryggan på morgonen så simmar de fram och visar upp sig, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delfiner i Östersjön

Mer i ämnet