Foto: Scanpix

Mest omfattande rättegången i svensk rättshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången som rör överfallet och misshandeln av medlemmar i mc-klubben Svineri utanför Kalmar, och vägen mot rättssalen har varit lång.

Det var den 5 maj, vid åttatiden på kvällen som en familjefest på mc-klubben Svineri i Smedby förvandlades till ett blodbad. Åtta personer skadades – varav två mycket allvarligt.

På tisdagen inleds rättegången. 19 personer står åtalade och samtliga misstänks ha anknytning till Hells Angels. Det gör att rättegången inte kan hållas i Kalmar, utan är flyttad till Göteborg där det finns en säkerhetssal.

Mc-bråk i Kalmar

Mest omfattande rättegången

Utredningen är på över 3.000 sidor. 38 vittnen har förhörts och  polisen har lagt ned många timmars jobb.

– Vi har lagt över 9.000 timmar på att utreda det här ärendet. Under de timmarna har vi bland annat sökt efter spår och letat efter bevismaterial, säger Lina Isaksson Funke, polismyndigheten Kalmar län. Ett bevismaterial hittades bland soporna.

– När vi gick igenom soptunnorna vid Väntorps rastplats utanför Kalmar hittade vi en handritad karta. Det är en ganska tydlig vägbeskrivning över mc-lokalen där överfallet ägde rum. Det visar, som vi ser det, att det funnits hjälp med planering av överfallet.

Tittar man sammanslaget på till exempel beslag, förhör och antal åtalade, är det här den mest omfattade rättegången någonsin enligt Kalmarpolisen.

Bara de åtalade kommer fylla stora delar av rättssalen. 19 åtalade, med var sin advokat och med minst två häktningsvakter var kommer att utgöra en grupp på över 70 personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet