• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sju personer, varav sex är släkt, är misstänkta för människohandel. Ytterligare en person, en svensk man i 75-årsåldern, är misstänkt för medhjälp till människohandel. Foto: SVT Design

Familj misstänks ligga bakom tiggerihärvan

Uppdaterad
Publicerad

Sex av de åtta åtalade i den stora tiggerihärvan är släkt med varandra. Det handlar om en man född 1958 och hans tre söner och två barnbarn. Flera av de som är målsägande uppger att de också är släkt med de åtalade och många har anknytning till familjens hemby i Bulgarien.

Sju personer är misstänkta för att fört människor från Bulgarien till Sverige och utnyttjat dem för att tigga. Två av dem är också misstänkta för att ha misshandlat tre av tiggarna. En av de som misstänks för misshandel är också åtalad för rån.

Pappa, 60 år – har i förhör uppgett att hela hans familj på 13 personer befunnit sig i Sverige för att tigga och att de bodde i skogen tillsammans. Ursprungligen menar han att han kom till Sverige för att opereras eftersom han hört att det skulle vara gratis att opereras här. När han insåg att så inte var fallet stannade han kvar ändå.

Människohandel med tiggare

Son, 42 år – uppger också att han är här för att tigga tillsammans med sin närmaste familj bestående av sju till åtta personer varav bland annat hans fru, hans son och svärdotter. När han inte jobbade med att hugga ved eller annat trädgårdsarbete tiggde han. Han säger också att han och hans son vid något tillfälle målat hus, frun och svärdottern hade ibland städjobb.

Son, 39 år – menar att han är här med sin fru och sin mamma och att de försörjer sig genom att tigga och plocka örter. Säger att han har två barn hemma i Bulgarien och att det är svårt att hitta jobb där, det är därför han kommit till Sverige.

Son, 25 år – hävdar att han kom till Sverige första gången för att plocka bär. Även han säger sig ha kommit med sin närmaste familj och att de började tigga när det inte visade sig finnas tillräckligt med bär. Enligt honom valde de Växjö eftersom de såg att det redan fanns tiggare på många andra platser i landet. Är även misstänkt för att ha misshandlat tre av tiggarna, och för att ha rånat en av dem på de pengar han tiggt ihop.

Sonson, 22 år – alla som har tiggt och bott tillsammans är närstående till honom. Han tiggde för att få ihop pengar till sin mamma som är sjuk i diabetes och för att betala räkningar för huset hemma i byn. När polisen frågar honom om varför de aldrig har sett honom tigga utan enbart kört runt de personer som tiggt svarar han att de är hans släktingar och att han vill hjälpa dem. Är även misstänkt för att ha misshandlat tre av tiggarna. Bland annat kvinnan som fick missfall.

Sonson, 20 år – enligt honom har alla som kommit hit koppling till varandra genom att de antingen är släkt eller grannar i hembyn. De har åkt tillsammans för att tigga och även om inte alla haft pengar till bensinen har de kunnat låna pengar. Han är en av de som lånat ut pengar.

Man, 45 år – säger i förhör att han har kommit till Sverige för att jobba som privatchaufför åt en av sönerna, som är en barndomsvän. För det uppger han att han fick 450 euro i månaden. Han kommer från samma by som familjen.

Man, 75 år – menar att han träffat på tiggare i Hultsfred där han bor och erbjudit dem att bo hos honom eftersom det var kallt och de bodde i bilar. Han berättar att de blev hans vänner och att han varit nere i Bulgarien och hälsat på dem vid ett antal tillfällen. Tiggarna betalade ingenting för att bo hos honom, säger han.

En syster till de tre sönerna har också varit misstänkt för människohandel under utredningens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet