Kalle Östergren enhetschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län och Richard Berkeby rektor på komvux i Kalmar berättar hur SFI-elever påverkas av digitalundervisning när de inte ens kan träffa någon att träna på att tala svenska. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Distansundervisningen har drabbat SFI-elever hårt

Publicerad

Distansundervisningen under pandemin har gjort det extra svårt för många nyanlända som har ett krav på sig att klara SFI:n inom en viss tid. Inte minst de viktiga dagliga samtalen på svenska blir färre och kortare. I Kalmar har rektorn på Axel Weüdelskolan sett hur avhoppen från SFI blivit fler.

– I dagsläget har vi 10-15 personer som valt att avbryta sina studier i avvaktan tills dess att de kan vara i våra lokaler igen. De tycker att det är alldeles för tungt med det digitala. De känner att de inte klarar av det, säger Richard Berkeby rektor på Axel Weüdelskolan i Kalmar.

Som nyanländ invandrare har man efter att man fått uppehållstillstånd två år på sig att läsa klart kurserna som ingår i samhällsorientering och SFI, med så kallad etableringsersättning.

Svårt att gå vidare utan språkkunskaper

De som nu hoppar av SFI:n och inte får tillräckliga kunskaper i svenska riskerar att hamna efter när det gäller att gå vidare till andra utbildningar.

– Det är svårt med språknivåer. Inte minst när det gäller säkerhetsföreskrifter inom en del yrken är det viktigt att man kan ta till sig dessa, säger Kalle Östergren som är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län.

Närvaron har ökat

Axel Weüdelskolan i Kalmar, som bland annat undervisar SFI, har drygt 450 elever i dagsläget.

Rektorn Richard Berkeby ser också en fördel med digitalundervisningen, nämligen att närvaron hos dem som inte hoppat av ökat. Detta tror han beror på att fler kan studera samtidigt som de delar av dagen får möjligheten att göra även andra saker.  

– Även om man till exempel har det lite snårigt eller är hemma och vabbar så kan man hänga med i undervisningen på distans. Nu finns det också mer material som man kan titta på i efterhand, säger Richard Berkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.