Ostkaka, lite grädde och en klick med sylt – ett givet inslag på många småländska julbord. Medan syltan har en särställning på julborden i norr. Foto: SVT

Ditt julbord säger en del om var i landet du bor

Uppdaterad
Publicerad

Ingen jul utan julmat. Men vad vi väljer att äta kan skilja sig rejält åt beroende på var vi bor.

I de södra delarna av landet är kål givet på julbordet, något som ratas i norr.

Julaftonsmaten är antagligen svenskarnas mest traditionsbundna måltid.

-Julmåltiden berättar om varifrån vi kommer, vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt, säger Richard Tellström, mathistoriker vid Stockholms universitet.

-Det är därför som man inte kan byta ut en julskinka mot sushi till exempel.

Richard Tellström säger att den senaste stora förändringen för julmaten inträffade på 1970-talet.

-Då gick julmåltiden från att vara tredelad till att bara bli ett smörgåsbord som ensamrätt. Tidigare var julsmörgåsbordet bara en förrätt och var då mycket mindre. Det som händer på 70-talet är att det blir en buffé.

Kål i söder

Men vad som är viktigt att ha på julbordet kan skilja sig en hel del åt beroende på var man är i landet, visar försäljningsstatistik som Hemköp tagit fram.

I söder är det till exempel vanligt med kål i olika former, bland annat säljs drygt hälften av brunkålen i Skåne. Grönkålen har sitt starkaste fäste i Halland.

-Historiskt sett är kåldistriktet i Sverige i söder och det är en stör höstgrönsak.

I norra Sverige är det inte alls kål som gäller. I stället är rätter som sylta och julkorv extra populärt. Det äts även mer julskinka där.

-Det är mer kött och mer julkryddstark mat där. Man äter mer traditionsbundet och har färre nya rätter, säger Richard Tellström.

Går hem överallt

Annan mat som går hem i olika delar av Sverige är exempelvis julknäckebröd, extra populärt i Dalarna, och julostkaka, stort i Småland och Östergötland.

Trots alla regionala skillnaderna är det ändå några rätter som går hem lika bra överallt i Sverige. Det rör sig bland annat om köttbullar, risgrynsgröt och sill.

-De ingår i det här standardiserade julsmörgåsbordet som skapades på 1970-talet, säger Richard Tellström.

Fakta: Populäraste julmaten

Syd: Brunkål är populärast. Där säljs 51 procent av brunkålen

Sydost: Julostkaka är populärast. 33 procent säljs där.

Väst: Grönkål i topp med 27 procent av den totala försäljningen.

Mellan: Julknäcke toppar listan. 27 procent säljs där.

Norr: Sylta är populärast med 36 procent av den totala försäljningen.

Källa: Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.