De senaste dagarna har regnet fallit över Småland, men våren och försommaren har varit snustorra, och bland lantbrukarna växer rädslan för att inte kunna utfodra sina djur till vintern.
– Jag tycker det är otäckt! Vi har fått sju millimeter regn i april och 14 millimeter i maj. Då växer det inte mycket, säger han.
Inget sparat i ladorna
Ingemar Lundqvist tycker att situationen är allvarligare i år än 2018, för i år kom torkan ännu tidigare och det finns inte heller något sparat i ladorna.
Enligt Ingemar är det stora samtalsämnet bland bönderna nu torkan och det funderas mycket på vad det kan finnas för lösningar. Själv har han köpt in ett kraftfoder som ska kunna ersätta grovfoder som ensilage eller hö.
– Jag tror att bönderna måste börja med sådana här fiberfodermedel med en gång nu. Det går inte bara att hoppas på att det kommer regn, säger han.
Vad tycker djuren om fodret?
– Det är smakligt och magarna fungerar på dem. Däremot kan det behövs att blandas i halm så att de har något att plocka med.
Stora kostnader för ersättningsfodret
Enligt Rolf Spörndly på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) blev den här typen av ersättningsfoder populärt efter 2018. Det fungerar bra men den stor det stora problemet är kostnaden.
– Det är väldigt dyrt, så det är inget man gör om man inte måste, säger Rolf Spörndly, forskningsledare vi SLU, som gjort en rapport om ersättningsfoder vid grovfoderbrist.
På bröderna Lundgvist gård kommer det kosta det mellan 800 000 och 850 000 kronor att ersätta en skörd med det speciella kraftfodret.