• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mager hund som länsstyrelsen hittat vid inspektion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När länsveterinärerna får ärenden med smugglade hundar har de nästan alltid med sig polisen vid inspektionen. Se mer i videon. Foto: Keith Foster/SVT

Djurskyddet utsätts för hot och hat – polisen får oftare närvara vid besök

Publicerad

Hundsmuggling och arga djurägare innebär hot och polisskydd för länsstyrelsens veterinärer. Nu är det mer regel än undantag att polisen är med ute på fältet.

– För tio år sedan hade vi med oss polissupport på kontrollbesök ett fåtal gånger varje år. Nu händer det varje vecka, säger Maria Helldén Arfvidsson, länsstyrelsens djurskyddssamordnare i Kronoberg.

Hör henne berätta om inspektörernas tuffaste utmaningar i klippet ovan.

Oftast handlar de hotfulla uppdragen om hundar, eftersom den brottsliga importen av hundar har växt kraftigt de senaste åren.

– De tar in en dräktig tik och säljer valparna, som kan vara värda uppåt 20 000 kronor, säger hon.

Katter som levde i avföring

Förutom djursmuggling brukar de värsta fallen handla om människor som lever i tuffa förhållanden själva, eller som inte har förstått hur kostsamt det kan vara att äga djur.

Maria Helldén Arfvidsson har själv upplevt hot och det är likadant för hennes kollegor som genomför djurskyddskontroller.

Hon minns särskilt ett ärende med katter som levde i misär.

– När vi kom dit kunde vi inte få upp dörren, det som hindrade på andra sidan var avföring av katt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.