En man och en kvinna sitter häktade, misstänkta för grovt bedrägeri. Foto: SVT Design

Dömd man sålde husbilar för miljoner – i väntan på fängelsestraff

Publicerad

På ytan såg företaget som sålde begagnade husbilar i Lagan seriöst ut – men i verkligheten satt en man i ledningen som väntade på fängelsestraff. Under ett par månader misstänks han ha lurat ett dussin personer på mångmiljonbelopp.

I över tio år var de ett företag som sysslade med travhästar. När det skulle läggas ner, fick ägarna ett erbjudande genom sin revisor om att istället sälja bolaget till två män.

– Så här i efterhand önskar vi att vi inte gjort det, säger den tidigare ägaren.

Plötsligt blev företaget fronten för misstänkta bedrägerier.

I slutet av juli 2020 gick en ny styrelse in och företaget bytte namn och inriktning – nu sålde de husbilar. Namnen på de gamla ägarna lämnades kvar i Bolagsverkets register. För den som kollade upp företaget såg det ut som om de har sålt husbilar i ett decenium.

Den kollen gjorde Barbro Neuman från Virserum, som blev lurad på sin husbil.

– Jag hade kollat upp företaget innan jag åkte. Företaget hade funnits länge och det var samma ägare. Men vad jag inte observerade var att de gjort ett styrelsebyte.

Väntar på fängelsestraff

Den nye styrelseledamoten saknade körkort och väntade på att avtjäna ett fängelsestraff på en månad för grov olovlig körning. Samma dag som mannen gick in i bolaget åtalades han på nytt, för ännu en grov olovlig körning.

Offentliga dokument visar att mannen då har 26 avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för narkotikabrott, rattfylleri, smuggling och bokföringsbrott – och har 1,7 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden.

Åren 2008 till 2012 hade han näringsförbud på grund av ekonomisk brottslighet.

Men det hindrade inte mannen från att i drygt två månader ta över ett bolag och leda en verksamhet som säljer och köper husbilar och andra fordon. Bolagsverket kände inte till hans domar.

Begränsad information

– Personlig information är begränsad i våra register. Det finns formella krav, man får till exempel inte vara försatt i konkurs eller ha näringsförbud. Men vi har inte tillgång till brottsregister eller körkortsregistret, säger Håkan Larsson, chef på Bolagsverkets enhet för brottsförebyggande arbete.

– Men får vi indikation på att det till exempel är en målvakt, då kan vi agera.

Finns det något verktyg som skulle kunna underlätta ert brottsförebyggande arbete?

– En del av utmaningen är sekretesslagstiftningen mellan myndigheter. Det är klart, skulle vi få tillgång till information på ett annat sätt, framför allt kopplat till organiserad brottslighet så skulle det brottsförebyggande arbetet flyttas fram markant, säger Håkan Larsson.

Han betonar att det är viktigt att konsumenter själva tar reda på vem man gör affärer med. Då måste man dock lägga ett pussel av information från till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden – eller använda privata tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.