Fotomontage av det planerade kärnbränsleförvaret i Forsmark. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter. Foto: Lasse Modin

Domstol ger grönt ljus för ett slutförvar för använt kärnbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Slutförvaret i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn får godkänt av Mark- och miljödomstolen. Det innebär att SKB, Svensk Kärnbränslehantering, nu ges tillstånd att påbörja arbetet med ett svenskt slutförvar av använt kärnbränsle.

Redan 2022 meddelade regeringen att verksamheten var tillåten enligt miljöbalken, men fram till nu har man avvaktat vilka villkor som ska gälla – något som Mark- och miljödomstolen bestämmer.

Gäller inte eventuellt nytt kärnavfall

Tillståndet som domstolen meddelade under torsdagen gäller för kärnavfall från de tolv reaktorer som ingår i det pågående svenska kärnkraftsprogrammet, men inte för kärnavfall från ett eventuellt nytt kärnkraftsprogram.

SKB får i slutförvaret deponera cirka 6 000 kapslar med cirka 12 000 ton kärnavfall och verksamheten beräknas pågå i 70 år, men får förlängas.

Läggs i kopparkapsel

Ett annat villkor är att lagringen ska ske enligt KBS-3-metoden som bygger på tre säkerhetsbarriärer: En kopparkapsel med ett 50 mm tjockt kopparhölje som innesluter kärnavfallet, bufferten som omger kapseln samt berget i Forsmark. Själva inkapslingen sker i en anläggning i Oskarshamn.

Kapslarna placeras på cirka 500 meters djup i berget. Vid prövningen har det krävts utredning om risken för radioaktiva ämnens spridning i miljön över 100 000 år.

Kritik: För svaga villkor

Föreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är däremot kritiska. De anser att villkoren är för svaga och hade velat se hårdare krav på SKB att garantera långsiktig strålsäkerhet.

De menar att det inte är tillräckligt utrett om KBS-3-metoden håller över tid, och att inte radioaktiva ämnen läcker ut efter några hundra år.

– Med så här svaga villkor borde kärnbränsleförvaret inte byggas, säger Linda Birkedal, ordförande för MKG i ett pressmeddelande.

Regeringen avgör när förvar försluts

Trots att man nu fått godkänt att starta arbetena kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att fortsätta en prövning av slutförvaret och det krävs ett tillstånd från regeringen för att försluta det.

SKB skriver i ett pressmeddelande att arbetet med slutförvaret kommer att starta vid årsskiftet.

Reporter Oscarson visar det jättelika hål där reaktortanken tidigare fanns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärnkraftverket OKG utanför Oskarshamn är halvvägs in i arbetet att riva två av tre kärnkraftsreaktorer. SVT fick i våras en unik rundvandring inne på kontrollerat område för att se och höra hur arbetet går. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.