En fågel över havet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den exotiska fågeln brunsulan filmas vid Ölands kust. Foto: Karl Erik Sundström

Dramatik när exotisk brunsula besökte Öland

Uppdaterad
Publicerad

Åsynen av en exotisk fågel har fått fågelskådare på Öland att hoppa av glädje – men det hela var på väg att få ett snöpligt slut.

Det handlar om fågeln brunsula som normalt finns på tropiska öar i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet.

I onsdags sågs fågeln för första gången på Öland – där den också blev attackerad av en havsörn vid Ottenby station. Men enligt vittnen ska den klarat sig ur rovfågelns klor, berättar P4 Kalmar.

– Det är fullständigt galet. Vi bara stod och skrek och hoppade upp och ner av glädje, säger ornitologen Christian Cederroth som själv såg fågeln vid Segerstads fyr på Öland.

Det är inte första gången arten skapar rubriker. Förra året fick en brunsula stor uppmärksamhet, sedan den satt sig på en Finlandsfärja och åkt in i Stockholm – se klippet nedan.

Brunsulan på finlandsfärjan Silja Serenade och bild på människor som fotar fågeln vid kajen i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den exotiska Brunsulan skapade stor uppmärksamhet när den landade på finlandsfärjan och ankom till Stockholm. Nu är den död. Se udda fågeln i videon – och experten om hur den kommit hit. Foto: Marcus Weiland/Mats Bråstedt/Expressen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.