Foto: Karin Ahlgren/SVT och TT

Här lär sig elever på lantbruksgymnasiet att flyga drönare

Uppdaterad
Publicerad

Det surrar som av en ilsken bisvärm på Ingelstadgymnasiet utanför Växjö. Men bin handlar det inte om, utan övningskörning av drönare. Och eleverna är de första på skolan som nu utbildas i drönarflygning.

Läraren Daniel Kvist instruerar eleven Kristoffer Johansson som står med styrreglaget till en drönare i sina händer. Drönaren sticker snabbt uppåt och Kristoffer följer den med blicken.

Att eleverna på lantbruksutbildningen får lära sig köra drönare är nytt. Men användningsområdena för drönare är stora.

– Det är ju bra att kunna leta upp kor om de har rymt, och kolla skador på skogen och lite åkrar och så, om man är lite lat av sig, säger Kristoffer Johansson.

Men lat behöver man inte vara för att köra drönare.

– Nej, när man kommer upp får det där fågelperspektivet får man en helt annan vy som avslöjar så mycket mer än vad man ser nerifrån marken, säger Daniel Kvist.

Drönaren kan avslöja mycket

Det översikten från drönaren kan avslöja är angrepp på skog, vildsvin som vält upp och ner på mark och hur det står till med näringstillgången på odlingsytor, och mycket annat.

– Det är väldigt roligt att skolan satsar på det här, vi är den första klassen här som får lära oss detta, säger Manfred Wykman som är en av eleverna på Ingelstadgymnasiet.

– Sen hoppas vi så klart att vi kan utfärda drönarkörkort till eleverna när de nya reglerna träder ikraft den första juli, så att de kan flyga enligt gällande regler, säger Daniel Kvist.

I klippet får du följa med på en lektion i drönarflygning.

Regler för drönare

De nya reglerna som ska gälla i hela Europa flyttas fram till första juli 2021, men grundreglerna som redan gäller är att det behövs särskilt tillstånd för att få flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken. Man får inte flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom.

Förändringarna i korthet innebär att varje flygning ska ha en ansvarig operatör som ska vara registrerad hos Transportstyrelsen.

Undantag från bestämmelserna görs om drönaren är en leksak och väger under en specifik vikt.

Mer information om vad som gäller finns på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.