En modern byggnad med sju våningar, i ljus tegel och stora fönster. Byggnaden ligger vid en rondell omgiven av träd och grönområden. Några personer syns gå längs trottoaren och en bil kör förbi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16 oktober tas det ceremoniella spadtaget men arbetet på platsen där det nya häktet ska ligga har redan påbörjats. Följ med till platsen och se bilderna på hur det nya häktet ska se ut i klippet ovan. Foto: Illustration/Mats Holmberg

Dubbelt så många platser – se bilderna på nya häktet i Kalmar

Publicerad

Byggandet av det nya häktet i Kalmar har startats. När det står klart kommer Kriminalvården att ha plats för nästan dubbelt så många häktade, jämfört med det nuvarande häktet.

Bredvid polishuset har byggarbetsplatsen för det nya häktet i Kalmar börjat ta form. Det nya huset kommer att ha sju våningar och en yta på ungefär 12 00 kvadratmeter.

– De nya lokalerna kommer att ha mer gemensamhetsytor som ger bättre förutsättningar till både vår personal och våra klienter, säger kriminalvårdsinspektören Therese Bjerker.

Fler häktningslokaler

I häktet som idag ligger i gamla polishuset i Kalmar har Kriminalvården fler klienter än de egentligen har platser för.

– I de gamla lokalerna har vi 35 platser men 50 klienter, vilket betyder att vi har behövt göra ändringar i lokalerna men också att dubbelbelägga till viss del, säger Therese Bjerker.

I det nya huset kommer det finnas nästan dubbelt så många platser som idag, hela 60 platser.

Bygget förväntas vara klart år 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.