Pär-Åke Eriksson är stationschef på Kustbevakningen i Västervik. Foto: SVT

Kustbevakningen: ”Vi misstänker att skadorna är allvarliga”

Uppdaterad
Publicerad

Fraktfartyget Makassar Highway står fortfarande på grund i Tjusts skärgård sedan måndagsmorgonen. Under tisdagen genomför Kustbevakningens dykare en besiktning av fartygets skrov för att bedöma skadorna.

Det var under måndagsmorgonen som fraktfartyget Makassar Highway gick på grund. Under tisdagen har Kustbevakningen i Västervik hållit löpande stabsmöten där man diskuterat hur arbetet kring fraktfartyget ska fortsätta.

– Vi misstänker att fartyget har allvarliga skador eftersom det kom i så pass hög hastighet som 14 knop när det gick på grund, säger Pär-Åke Eriksson som är stationschef på Kustbevakningen i Västervik.

Grundstötningen Västervik

Under natten och morgonen till tisdagen har arbetet pågått med att undersöka om något läckage uppstått från fartygets bränsletankar, som rymmer cirka 800 ton olja.

– Man pejlar tankarna och ingenting tyder på läckage än så länge, säger Pär-Åke Eriksson.

Fortsatt arbete under dagen

Under eftermiddagen går dykare ner med kameror för att undersöka de skador som finns under fartyget.

– De gör en besiktning av skrovet och en teknisk undersökning som sedan ligger till grund för att hur räddningsarbetet ska fortgå, säger Pär-Åke Eriksson.

Pär-Åke Eriksson förklarar att man undersöker flera delar. Bland annat undersöks hur fartyget står på grund, med hur mycket tyngd samt hur stor bärgningsbåten behöver vara.

Vid 07.30 under måndagen gick fartyget Makassar Highway på grund utanför Loftahammar. Foto: Grafik

När undersökningsarbetet är färdigt kommer läget att analyseras vid ett nytt stabsmöte som kommer att hållas klockan 20:30 på tisdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet