– Vi har inte fått någon indikation på brister. Personen från vår kommun trivs bra och är nöjd. Även personens gode man är nöjd, säger Harriet Hveen Hugosson, områdeschef i Oskarshamn.
Avslöjandet om smuts, personalbrist och dålig medicinhantering skakade om de småländska kommunerna. Flera startade egna utredningar för att undersöka bristerna.
– Vi har haft täta uppföljningar och vi har kommit fram att personen har det bra, säger Therese Axelsson, tillförordnad socialchef i Emmaboda.
Följer utvecklingen
Boendet har fått hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg, som kräver omfattande åtgärder senast den 1 september.
– Vi följer ärendet och under tiden har vi börjat titta på andra boenden. Vi får se hur det går med boendets åtgärdsplaner, säger Therese Axelsson.
Stoppade betalningar
Växjö kommun har två brukare placerade på boendet. De valde att omedelbart stoppa alla utbetalningar efter att bristerna uppdagats. Chefen för boendet svarade med att hota att skicka hem brukarna.
Trots konflikten har Växjö kvar sina brukare på boendet.
– Just nu har våra brukare det bra. Vi jobbar på olika spår. En möjlighet är att ta hem dem. En annan möjlighet att ge boendet en chans att rätta till de saker som är fel, säger Per Sandberg, socialchef i Växjö kommun.
”Mitt förtroende har kraftigt reducerats”
Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för Arbete och välfärd för Växjö kommun menar att det kommer att krävas mer än rättelser efter Ivo:s kritik.
– Även om bristerna åtgärdas har mitt förtroende för bolaget kraftigt reducerats. Den information som ni har avslöjat talar ännu mer i en riktning om att Växjö kommun behöver noga se över om det är lämpligt att ha avtal med ett bolag som beter sig på det här sättet.
Även Lessebo kommun har haft en brukare placerad på boendet, men den personen flyttades innan bristerna uppdagades och av andra skäl.