Polisen tolkade lagen som att två föreställningar med 50 personer vardera skulle räknas som 100 personer – en tolkning som senare dömdes ut av domstol. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv

Efter pandemisommaren: Rejäl förlust för Astrid Lindgren-koncernen

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgrens Värld tvingades stänga under pandemiåret. Det gav ett rejält tapp för verksamheten – som nu syns i koncernens årsredovisning. Styrelsens ordförande menar att en stor del av förlustmiljonerna beror på en felaktig lagtolkning från polisen.

– Det känns som att vi drabbades onödigt hårt, säger han.

Pandemin och restriktionerna slog hårt mot Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Anläggningen fick först skjuta upp sin premiär – och sedan stänga efter bara drygt en vecka. Polisens tolkning av lagstiftningen underkändes visserligen av domstol i december, men då var det för sent – parken hade drabbats av stora förluster.

Dessa förluster leder nu alltså till ett dåligt resultat också för koncernbolaget Astrid Lindgren Förvaltning AB, det visar den nya årsredovisning som SVT tagit del av.

Fram till pandemin har koncernen gått mycket bra, med ett positivt resultat 2019 på över 56,2 miljoner kronor. Men 2020 vändes vinsten till förlust – koncernresultatet efter finansiella poster landar på minus 73,6 miljoner.

Parkens omsättning rasade från en kvarts miljard till 18,5 miljoner.

”Hack i den positiva kurvan”

Företaget, som i huvudsak ägs och kontrolleras av Astrid Lindgrens efterlevande, ser huvudförklaringen i nedstängningen:

”På grund av Covid-19 pandemins följder och Polismyndighetens felaktiga tolkning av ordningslagen kunde verksamheterna Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs inte hålla öppet. Bolaget drabbades därmed av stora intäktsförluster som resulterat i ett stort negativt resultat.”

– Många av förlustmiljonerna beror på polisens beslut. Det känns som att vi drabbades onödigt hårt, säger styrelseordföranden Nils Nyman, som själv är barnbarn till Astrid Lindgren.

Han uppger att man undersöker möjligheterna att på något sätt agera för att få kompensation för polisens beslut.

20 miljoner i stöd

Även om man tror att 2020 bara är ett ”hack i den positiva kurvan”, så varnar man för att pandemin kan få negativ påverkan på både omsättning och resultat även för 2021.

Av årsredovisningen framgår också att koncernen fått flera statliga stöd under pandemin: omställningsstöd, stöd från Kulturrådet samt bidrag och ersättningar för personal på sammanlagt över 20 miljoner. Nils Nyman säger att resultatet blivit ännu sämre om det inte varit för stödpengarna.

Bättre för rättighetsbolaget

Också dotterbolaget Astrid Lindgren Aktiebolag, som förvaltar rättigheterna till alla Astrid Lindgrens verk, drabbades av intäktsförluster under 2020. Licensintäkter från teater och besöksmål har ”sjunkit drastiskt” medan övriga rättighetsområden klarat sig relativt bra, heter det.

Bolaget gör en vinst på 14,5 miljoner, men det är lägre än tidigare år och inte tillräckligt för att väga upp koncernens förlust från stängningen av Astrid Lindgrens Värld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.