Företaget där en man dog i augusti får nu kritik på flera punkter av Arbetsmiljöverket. Foto: SVT och TT

Efter dödsfallet – Markarydsföretaget måste åtgärda flera brister

Publicerad

Efter dödsfallet som inträffade på ett företag i Markaryd i augusti kräver nu Arbetsmiljöverket att flertalet brister åtgärdas.

I augusti i år klämdes en man i 50-årsåldern ihjäl på ett företag som sysslar med produktion inom odling och trädgård i Markaryd. Även 2018 inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka på företaget, där en man i 20-årsåldern fick sina fingrar avskurna i en maskin.

Nu ställer Arbetsmiljöverkets tre krav på företaget.

Haft skyddskontroller – men inte åtgärdat problem

Bland annat har man sett att företaget saknar rutiner för att upptäcka och åtgärda eventuella fel som upptäcks i skyddsronder. Man har exempelvis inte, trots kontroller, upptäckt eller åtgärdat att en av företagets maskiner inte uppfyller vissa säkerhetskrav.

Missat riskbedömning

Företaget har även missat att göra en riskbedömning av en av maskinerna vilket Arbetsmiljöverket menar kan orsaka att risken för olyckor ökar. Företaget har inte heller gjort en tydlig uppdelning av arbetsuppgifter bland sina anställda.

Om företaget inte åtgärdar bristerna kan Arbetsmiljöverket besluta om vite eller utfärda ett förbud mot verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.