Erling Rask områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun. Foto: TT/SVT

Förskolebarn går miste om språkutveckling

Publicerad

Skolinspektionen riktar kritik mot Växjö kommun för att det är för stor variation mellan förskolornas arbete med språkutvecklingen för barn som inte har svenska som modersmål. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska se över rutinerna.

– Vi befinner oss just nu i en situation där vi har många nyanlända som kommer och vi har inte hunnit med, varken med personal eller pedagogiska arbetssätt, säger Erling Rask, områdeschef utbildningsförvaltningen i Växjö kommun.

Enligt skollagen ska alla förskolor medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Denna punkt var den enda huvudmannen, Växjö kommun, fick kritik för att inte ha uppfyllt när Skolinspektionen gjorde sin tillsyn av förskoleverksamheten i höstas.

”Vi måste ha en plan”

I Skolinspektionens beslut kan man läsa att variationen mellan förskolornas arbete med språkutvecklingen för barn som inte har svenska som modersmål är för stor. Nu krävs att kommunen presenterar åtgärder innan den 15 april i år.

– Det är nog så att det ser olika ut beroende på att man har väldigt olika förutsättningar ute på våra förskolor, säger Erling Rask.

Växjö kommun tillsätter nu en arbetsgrupp som ska se över rutiner och hitta bra lösningar både på kort och lång sikt.

– Vi måste ha en plan. Det är viktigt att lyfta fram de goda exemplen som redan i dag finns i vår verksamhet, säger Erling Rask till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.