– Vittnesmålen berättade om händelser mellan studenter men också trakasserier från lärare, säger Cecilia Jonsson som är lektor på polisutbildningen på Linnéuniversitetet.
Polisernas metoo-upprop, #nödvärn, har fått landets största polisutbildning i Växjö att agera. En arbetsgrupp har sett över vid vilka situationer i utbildningen som kvinnliga studenter är extra utsatta.
– Vissa delar av utbildningen är ganska fysiska. Hur tar vi på varandra? När är det okej? Det är frågor vi tittat på, säger Cecilia Jonsson.
Ska in i kursplanen
All personal har också fått utbildning i att förebygga kränkande särbehandling. Från och med höstterminen 2018 får nya studenter redan första skoldagen information om #nödvärn. Ämnet ska sedan leva vidare under utbildningen.
– Vi kommer ha lektioner och diskussionsforum. Förhoppningsvis ska vi få in ämnet i kursplanen också. Så viktigt är det, säger Jan Ottosson, polislärare på utbildningen.
I vår blir landets tre polisutbildningar fem när nya utbildningar öppnas i Malmö och Borås. Alla lärosäten har nu inlett ett samarbete kring hur man arbetar vidare efter #nödvärn.
– Det har skett förändringar på alla polisutbildningarna. Vi som utbildare har en viktig roll. Redan på utbildningen sätts en kultur om vad som är okej och vad som inte är okej, säger Cecilia Jonsson.
Känner igen jargongen
Anna Pålsson är student på polisutbildningen i Växjö och känner igen den hårda jargong #nödvärn bland annat vittnade om. Nu är ser hon positivt på att ämnet får en större plats på utbildningen.
– Om vi får med oss en sund grundvärdering när vi sedan går in i polismyndigheten har vi också en bättre möjlighet att påverka vilken jargong som blir på myndigheten i framtiden, säger hon.