En man står ute på ett fält med en brun och vit ko bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Larsson berättar att fukten och regnet är skönt för korna som går på bete. Foto: Gry Nanker/SVT

Efter sju års torka: ”Jättebra skördeår på Öland”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det ett riktigt bra skördeår för lantbrukarna på Öland. Tack vare regn och fukt finns det foder över efter årets skörd som kan lagras till nästa år.

De senaste sju åren har Ölands lantbrukare haft det tufft då det har varit väldigt torrt inför skördesäsongen. Men tack vare mycket regn och fukt blir det en väldigt bra säsong i år.

– Det känns riktigt bra, då vet man att man har foder över till vintern, säger Ulf Larsson, mjölkproducent i Ryd på Öland.

Halva skörden kan sparas

Eftersom årets skörd blir bra kan lantbrukarna spara delar av årets skörd för att säkra upp inför kommande torra säsonger. Ulf Larsson tycker att det är skönt att veta att han kommer ha ett lager.

– Man lagrar för man vet ju inte hur nästa år blir, ifall det blir torrår så har man en buffert att ta ifrån. Jag kan nog lagra upp halva skörden till nästa år, säger Ulf Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.