• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stefan Larsson är en av arkeologerna som Kalmarborna kan studera på nära håll i sommar. Foto: Julia Lindström

Här gräver arkeologerna fram krigsrester i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

När badbryggan i Kalmarsundsparken skulle anläggas för några år sedan hittade en grävmaskinist ett skelett av en människa. I sommar är arkeologerna på plats och fortsätter att gräva i området efter lämningar från kriget.

Skelettet som grävmaskinisterna stötte på visade sig vara över hundra år gammalt, nu letar arkeologer efter rester från Kalmarkriget 1611.

– Vi blir ständigt förvånade över vad vi hittar här, för mycket av delarna är välbevarade. Och det har gett en helt ny bild av Kalmars historia, säger Stefan Larsson, arkeolog på plats vid Kalmarsundsparksområdet.

Under några dagar nu i juli kan allmänheten följa arkeologernas arbete intill badsstranden och den långa badbryggan.

Det som sakta grävs fram ur sanden och jorden är lämningar från Kalmarkriget som ägde rum 1611. Det har legat där, en bit under markytan och inte rörts av någon sedan 1611. Fram till nu.

TV: Se hela inslaget om utgrävningarna här

Stort intresse

Utgrävningarna följs med stort intresse, inte bara från arkeologerna på plats, utan även från Kalmar kommun, från länsstyrelsen i Kalmar, Kalmar läns museum och Kalmar slott.

– Det är en väldigt spännande historia som grävs fram, säger Emma Angelin Holmén, kulturtvecklare i Kalmar kommun.

– Vi märker att det är väldigt stort intresse och det är ju extra spännande att det grävs fram här och nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.