Bild delad i två sektioner: Vänster sektion visar en närbild av händer som håller i en trave böcker framför ett blått dörrhandtag. Höger sektion visar en kvinna och en hand som håller en SVT-mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Anna Flink, säkerhetschef i Kalmar kommun, berätta vilka elever som ska öva inrymning och vad som är viktigt att se över på skolorna kring säkerhet. Foto: SVT

Efter skolskjutningen i Örebro – nu ska eleverna i Kalmar kommun öva inrymning

Uppdaterad
Publicerad

Vid skolskjutningen på komvuxet Risbergska skolan i Örebro behövde lärare och elever på flera skolor stänga in sig och gömma sig. I Kalmar kommun har personalen på skolorna redan tränat på inrymningar men nu ska även eleverna börja göra det.

– Precis som vi har övat brandutrymning så ska vi öva inrymning. Det är ingen skillnad på de övningarna. Det är olika situationer som kräver olika aktiviteter, säger Anna Flink, säkerhetschef i Kalmar kommun.

Hon menar att brandövningar är historiskt etablerat och något vi är duktiga på. Vi vet precis hur vi ska göra när larmet går och var våra uppsamlingsplatser är.

– Och vet vi inte det så ordnar vi till det med utrymningsplaner. Men nu har vi fått lära oss att vi också måste jobba mer med inrymningar, säger hon.

Kan det skapa oro hos eleverna?

Det blir alltid oro när man pratar om trygghet för då undrar många om vi är otrygga. Den balansgången måste ligga i det pedagogiska omfamnandet. Man måste hela tiden prata om varför vi gör det här. Att det är för att skapa trygghet och för att man ska veta vad man ska göra, säger hon.

”Vi har planer och rutiner”

Skolskjutningen i Örebro den fjärde februari är det dödligaste skoldådet någonsin i Sverige. Elva personer dog, varav en är den misstänkte gärningsmannen, och flera skadades.

Hur väl förberedda är ni i Kalmar kommun om något liknande skulle hända?

Tiotusenkronorsfrågan är hur vi kan säkerställa att det aldrig händer här och det kan vi inte. Det kan ingen. Och när det händer spelar den mänskliga faktorn in. Men vi har planer, rutiner och vi har tränat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.