Den vänstra bilden visar entren på Ölands djurpark där en djurskötare stångades ihjäl i augusti. Den högra bilden visar Sandra Jönsson vid organisationen World animal protection Sverige i vit tröja och hörlurar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi och många andra är bekymrade över de senaste årens allvarliga händelser, säger Sandra Jönsson vid organisationen World animal protection Sverige. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning av dödsolyckan på Ölands djurpark: Krav på nationell granskning

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har de senaste åren dött efter olyckor på svenska djurparker. Efter SVT:s granskning av den senaste – på Öland – kommer nu krav på att se över arbetsmiljöarbetet i samtliga svenska parker.

– Det behöver vara en säker miljö för medarbetarna, besökarna och alla djur, säger Sandra Jönsson vid organisationen World animal protection.

I augusti 2022 stångades 58-årige gästarbetaren Fanica Gherasim ihjäl på Ölands djurpark. SVT Nyheter Småland har efter olyckan kunnat berätta hur utländska gästarbetare väljs bort i utredningen, och att de säkerhetsrutiner som satts upp av parken inte gick att följa.

Frivilligorganisationen World animal protection arbetar internationellt för ett starkare djurskydd, bland annat på djurparker.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Efter SVT:s granskning vill de att Arbetsmiljöverket tar initiativ till en ”grundläggande granskning av säkerhetsläget” på Sveriges alla djurparker. De nämner också dödsolyckorna på Kolmården 2012 och Orsa rovdjurspark 2019.

– Det behöver vara en säker miljö för medarbetarna, besökarna och alla djur som har djurparker som sin hemvist, säger Sandra Jönsson, sakkunnig på organisationen.

”Håller delvis med”

Jens Holm, ordförande i Svenska djurparksföreningen, säger att han ”på sätt och vis” håller med – arbetsmiljöarbetet behöver större fokus, även om han inte anser att det brister generellt.

– Vi är ju en bransch som det inte finns så himla mycket färdiga mallar till. Jämfört med annan djurhållning eller annat praktiskt arbete, som byggbranschen, säger Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen.

Hör Jens Larsson på Svenska djurparksföreningen om ökad granskning av arbetsmiljön i klippet ovan.

Han berättar att organisationen tidigare i år har ansökt om pengar till ett nytt projekt – med syftet att i högre grad standardisera arbetsmiljöarbetet med djurparksdjur.

– Där ser vi en supermöjlighet. Många av våra medlemmar har varit tvungna att uppfinna hjulet själva. Just eftersom det inte finns så mycket färdigt material från till exempel Arbetsmiljöverket.

Se fem djurparksolyckor i Sverige genom åren i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet