• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kerstin Ström, skogskonsulent, visar angrepp av granbarkborrar på en granstam. Foto: Jessica Gow/TT

Efter torkan 2018 – skogen fortsätter att dö

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart gått två år sedan den svåra torkan under sommaren 2018 har skogen i Götaland inte återhämtat sig. Det visar Skogsstyrelsens årliga skaderapport

Många av de skogsbestånden som drabbades av torkskador under 2018 har fortfarande inte återhämtat sig. Träden fortsatte att dö under 2019, och risken är stor att det fortsätter under 2020, det skriver Skogsstyrelsen i sin årliga skaderapport som kom under måndagen.

Skogen dör i första hand av granbarkborren som sprider sig i de döda områdena, men det är också tydligt att skogen fortfarande kämpar med torkskadorna från 2018.

Granen mest sårbar

Framförallt är det gran som dör, då den ofta planterats på torra marker som inte passar trädslaget.

– Här behöver den skogsägare som vet med sig att torkan tagit hårt på skogen vara observant på andra angrepp och se över sin skog regelbundet, särskilt med tanke på den allvarliga situation vi har med rekordstora angrepp av granbarkborren förra året i södra och mellersta landet, säger Hans Källsmyr, som var Skogsstyrelsens nationella skadesamordnare under 2019.

Skogsstyrelsens skaderapport

Betesskador av älg och annat vilt hanteras i en separat rapport. Utöver det var de tre största skadorna under 2019:

  • Granbarkborre i Götaland och delar av Svealand (7 miljoner kubikmeter).
  • Stormen Alfrida i Stockholm och Uppsala län (1,2 miljoner kubikmeter).
  • Multiskadad skog i Norrbotten och Västerbotten. Hundratusentals hektar skog som drabbats av flera skador som betesskador av älg och flera olika sorters skadesvamp.

Uppgifterna baseras på skogsskadesamordnarnas egna fältobservationer, tips och information från kollegor, kontakter med skogsbrukets aktörer och skogsägare som har hört av sig med frågor och funderingar om skogsskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.