• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som består av tre sektioner. Den första sektionen visar en person utomhus med en byggnad i bakgrunden. Den andra sektionen visar händer som plockar upp saffransbullar från ett bord. Den tredje sektionen visar en person som intervjuas med en mikrofon från SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lussevakan är en aktivitet som skapar stor sammanhållning i klassen enligt eleverna på Vimarskolan. Hör hur de reagerar på att den i år ställs in. Foto: Martina Lingefjord/TT

Efterlängtad lussevaka i Vimmerby inställd på grund av arbetstidsregler

Publicerad

På grund av arbetstidsregeln om elva timmars vila så kan Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan inte anordna den årliga lussevakan. Aktiviteten är ett alkoholfritt alternativ för ungdomarna i årskurs nio.

Det är EU:s arbetstidsdirektiv som gör att lussevakan måste ställas in på högstadieskolorna i Vimmerbys kommun. Direktiven menar att lärarpersonalen måste få elva timmars dygnsvila, vilket gör det svårt att fixa personal till vakan.

– Det är svårt för oss att få in vikarier för att täppa till hålen som skapas när lärarna måste hem och vila, säger Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan.

Att Lussevakan har behövts ställas in är en stor besvikelse bland eleverna.

– Det är något man har längtat efter hela livet och det är det roligaste som händer i nian, säger eleven Signe Isaksson på Vimarskolan.

Minska fylla hos yngre

Lussevakan som har funnits i Vimmerby kommun i över 20 år kom till för att förebygga fylla hos yngre. Nu när vakan inte längre finns som ett alkoholfritt alternativ tror inte skolorna att alkohol blir ett större problem.

– Jag tycker att vi har kommit långt i andra förebyggande åtgärder så jag ser det inte som så stor risk idag, säger Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skola.

Eleverna i årskurs nio försöker nu själva fixa någon typ av firande.

– Det är lite snack om att anordna någon fest men inget är bestämt, säger eleven Hilma Milton från Vimarskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.