I Småland utförs ECT, en elbehandling som används inom psykiatrin mot främst mycket svår depression, på sex olika platser. I Växjö, Västervik, Kalmar, Jönköping, Eksjö och Värnamo.
2019 utfördes 4476 behandlingstillfällen på de sex orterna och det kan jämföras med 3719 behandlingstillfällen under 2020, det visar preliminära siffror från Kvalitetsregistret ECT.
”Efter några gånger börjar de le”. Hör sjuksköterskan Caroline Olofsson berätta om patienter som fått ECT-behandling i klippet ovan.
I Växjö lyckades de dock att genomföra de flesta behandlingarna.
– Det har skett en liten minskning av antal behandlingar. Det kan bero på att man varit tvungen att avbryta någon serie när patienten fått covid eller förkylningssymtom, säger Alexander Kronsell, överläkare på specialistpsykiatrin i Växjö.
Sämre tillgång på narkosläkare
När man tittar på siffror för hela landet minskade ECT-behandlingstillfällena med drygt 7000. Från 37 382 behandlingstillfällen under 2019 till 30 090 behandlingstillfällen under 2020.
– I vissa regioner kan det vara så att man haft sämre tillgång på narkosläkare och narkossjuksköterskor eftersom de har behövt jobba inom intensivvården i högre utsträckning. Det kan också vara så att färre patienter söker vård eftersom det kan finnas en rädsla för att bli smittad, säger Alexander Kronsell.
Viktig behandling för de svårast sjuka
Överläkaren Alexander Kronsell är ansvarig för ECT-behandlingen i Växjö och håller på att doktorera om ECT mot depression på Karolinska institutet. Han säger att ECT kan vara livsavgörande för personer som lider av mycket svår depression.
– ECT ges till de svårast sjuka patienterna och ofta har den en omedelbar effekt där man på ett par behandlingar ser en dramatisk skillnad, säger han.
Hur många blir hjälpta av behandlingen?
– Ungefär tre fjärdedelar av alla patienter blir bättre under behandlingen och ungefär hälften blir symtomfria.
ECT – elbehandling
Under behandlingen skickas svaga pulser av elektrisk ström till hjärnan under några sekunder. Behandlingen används främst vid svåra symtom på depression, men även psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom, förlossningsdepression och schizofoni.
Källa: 1177