Connect bus i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan – Jonas Kempe, vd för bussbolaget som kör trafiken åt Länstrafiken Kronoberg, kommentera leverantörsbytet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Elbussarna som aldrig kom – nu bryts kontraktet

Uppdaterad
Publicerad

De elbussar som skulle ha varit i trafik i Växjös stadstrafik i december 2023 har fortfarande inte kommit. Nu bryts kontraktet med leverantören.

– Vi inser att vi inte får fram de här bussarna på den tid som vi vill, säger Jonas Kempe, vd Connect Bus.

Totalt 47 elbussar skulle ha varit i trafik i Kronoberg i december förra året – men är fortfarande inte på plats.

Enligt ett pressmeddelande har detta nu lett till att Connect Bus, som på uppdrag av Länstrafiken Kronoberg sköter busstrafiken i länet, bryter avtalet med det företag som skulle ha levererat elbussarna.

Enligt pressmeddelandet har Connect Bus hittat en ny leverantör som kan leverera nya körklara bussar till augusti och september 2025.

Under hösten kommer de bussar som använts i stadstrafiken i Växjö att fasas ut och ersättas med ”bättre begagnade bussar”.

Connect Bus: ”Nya leverantören har längre erfarenhet”

Enligt löften till företaget kommer den nya leverantören kunna leverera bussar lagom till sommaren 2025.

Varför kan den nya leverantören leverera snabbare än den tidigare?

– Man har helt enkelt en större kapacitet, längre erfarenhet och bättre beprövade produkter. Man har en bättre totalkapacitet, säger Jonas Kempe.

Porträttbild på kvinna och buss i Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt som har kunnat gå åt fanders har gjort det” Så så trafiknämndens dåvarande ordförande Carina Bengtsson (C) till SVT i februari i år om problemen med att få fram de nya elbussarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.