Oväntat många elever vill byta från Thoren framtid till den kommunala högstadieskolan i Älmhult. Foto: Henrik Montgomery/TT

Elever lämnar Thoren Framtid efter undervisningskaos – utmaning för kommunala Linnéskolan

Uppdaterad
Publicerad

Thoren Framtid har stora problem att lösa efter att Skolinspektionens granskning visat på allvarliga brister, bland annat i undervisningen och en stor personalomsättning.

Nu vill runt 20 elever från Thoren Framtid byta till Linnéskolan – vilket sätter skolan i en ovanlig situation.

Redan innan skolstarten visste kommunala Linnéskolan att elva elever, varav sju från Thoren Framtid, skulle byta till deras skola.

– Det är väldigt ovanligt att så pass många nya elever vill komma inför en ny termin, säger en av rektorerna Andreas Burander på Linnéskolan.

Det som skolan inte var beredda på var att siffran på nya elever snabbt skulle öka. Strax efter skolstarten tog Linnéskolan emot ytterligare åtta elever från Thoren Framtid, och nu vill ännu fler till den kommunala skolan.

– Nu står sex elever till och väntar på att de ska få en plats på vår skola, säger Andreas Burander.

Tillfälliga lösningar – elever sprids ut

Lagen säger att nya elever som vill bli placerade på en kommunal skola ska få en plats inom två veckor. Enligt rektorn Andreas Burander är det för många som går i åttan som sökt sig till skolan och därför måste en helt ny klass skapas.

– Sjunde- och niondeklassarna är inte lika många så de har fått börja i de klasser som finns, säger han.

För åttorna blir lösningen att tillfälligt sprida ut eleverna över olika klasser för att senare, strax efter höstlovet, välkomna eleverna i den nya klassen som skapats. Just nu finns det redan sju olika klasser för åttorna, och nu kommer en åttonde klass skapas.

– Det är den bästa lösningen utifrån förutsättningarna vi har, säger Andreas Burander.

Kan leda till att elever tackar nej

Rektorn Andreas Burander inser att risken då finns att en del elever ångrar sig i och med att de inte kan börja i den nya klassen direkt, däremot ser han inte det som en stor nackdel.

– I värsta fall har vi lite mindre klasser än tänkt och det är ju inget som är negativt i lärandet, säger han.

KLIPP: Efter tre kaotiska år på Thoren Framtid – Saga, 12, byter skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.