Björn Persson, regionchef på Eon

Eons elkablar ligger för grunt

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormarna Gudrun och Per började elbolagen gräva ner elkablarna i jorden för att de skulle vara bättre skyddade när det stormar. Nu har det visat sig att vissa av dessa kablar har grävts ner för grunt i jorden och därmed riskerar att skadas och i värsta fall grävas av när det måste rensas i närheten av kablarna.

När Åslarp Eskilstorps vägförening skulle rensa i dikeskanten så upptäcktes det att den oskyddade högspänningsledningen som grävdes ner av Eon låg alldeles för grunt. Istället för minst 55 cm som är det djup som dessa kablar ska ligga på så upptäcktes den på bara 25 cm djup. Det här ställer till stora problem vid rensning av dikeskanterna.

– Jag får inte hit någon entrepenör som vill sätta ner sin grävskopa och vi kan inte kantskära, säger Lars Jakobsson, ordförande i Åslarp Eskilstorps vägförening.

Eon elkablar

Ett utbrett fusk

Vägföreningen i Åslarp som ligger några mil väster om Värnamo i Jönköpings län är inte ensamma om att upptäcka slarvigt nergrävda kablar, utan fusket verkar vara utbrett. Enligt vissa boende i de här trakterna så finns det exempel på kablar som ligger så grunt i åkrarna så att det är omöjligt att plöja utan att skada kabeln.

Björn Persson är regionchef på Eon, och han säger att det är djupt olyckligt och att arbetet som är utfört i Åslarp strider mot alla instruktioner och regelverk. Eon kommer nu tvingas göra nya kontroller på platsen och åtgärda de fel som finns.

– Vi kommer nu att göra en noggrann undersökning av arbetet som utfördes för sex år sedan för att få reda på hur lång sträcka det rör sig om.

Stort och dyrt arbete

Enligt Björn Persson är det lätt att kontrollera hur djupt kabeln ligger med hjälp av instrument som mäter utan att någon grävskopa sätts i marken. Visar det sig däremot att det är mycket kabel som ligger för grunt så blir det ett stort och dyrt arbete att gräva upp och göra om.

– Så är det, men det får vi ta. Det är entreprenörer som utfört jobbet åt oss, men vi har det yttersta ansvaret gentemot kunderna och samhället, säger Björn Persson.

Ni har lagt ner cirka 450 mil kabel, kan ni vara säkra på att detta problemet inte finns på många fler platser?

– Eftersom vi inte har kontrollerat varje meter av de 450 milen så kan vi inte veta om det finns fler fall. Det finns en mänsklig faktor i varje utfört arbete, och därför finns risken att det inte blir 100-procentigt. Samtidigt måste vi ju kunna lita på att de som utfört arbetet har gjort det på rätt sätt.

När kan kabeln i Åslarp vara åtgärdad?

– Det beror ju på omfattningen, men det kan ta några månader innan det ä klart, säger Björn Persson.

”Nätbolaget som har ansvaret”

Även inom Lantmännens Riksförbund (LRF) är man kritisk till uppgifterna om att kablarna ligger för grunt. Och tycker att det är tråkiga uppgifter.

– Vi har ju så intensivt jobbat för att få ner ledningarna i marken och ligger de så här grunt som de gör här kan det verkligen vara ett bekymmer, säger Anders Råsberg vid LRF i Jönköping.

Så ska kabeln ligga

Oskyddad kabel ska ligga nedgrävd med minst 55 centimeter skyddande jord ovanför.

Kabel kan dras på mindre djup eller ovanför mark, men ska då ligga skyddad i ett stålrör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eon elkablar

Mer i ämnet