Adam sitter framför en byggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Edvardsson vågade lyfta avsaknaden av vänner och visa sina känslor för tv-tittarna. Hör honom berätta om det i videon. Foto: Keith Foster/SVT

En av tio unga män saknar en nära vän – Adam var en av dem

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att åtta procent av befolkningen som är 16 år och äldre saknar en nära vän. Adam var en av dem – men vågade till slut bryta mönstret.

Ensamhet är vanligare bland männen, nio procent uppger det, och bland kvinnorna är det sex procent enligt SCB. Siffrorna är ännu högre bland vissa åldersgrupper. För män i åldern 20-29 år ligger vänskapsbristen på över tio procent.

I oktober förra året sände SVT en dokumentär som hette ”Vänner sökes”, om tre människor som alla kände att de saknade en person de kunde anförtro sig till.

Adam Edvardsson var en av dem. Han säger att inspelningen gav honom en knuff till att söka sig till kyrkomusikerutbildningen på Oskarshamns folkhögskola.

– Nu har jag flera vänner. Jag vågade ta steget, säger Adam.

Lämna boxen – sitt inte hemma

Adams sätt att hitta vänner var att vara bland människor som delar hans intresse för musik. Hans uppmaning till andra som känner sig ensamma och ledsna är enkel.

– Rör dig bland människor. Bryt ditt mönster. Sitt inte hemma bara.

Varför är det vanligare att män saknar en nära vän än att kvinnor gör det? I videon nedan svarar psykologen Emma Lindeblad på tre frågor.

Delad bild. Man på avstånd framför husvägg. Kvinnlig psykolog sittande ute vid bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykologen Emma Lindeblad tror att den gamla bilden av att ensam är stark kan ligga kvar bland män än i dag. Foto: Keith Foster/SVT

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR ENSAM

BRIS

För dig under 18 år. Telefon: 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år som drivs av Röda Korsets ungdomsförbund. Chatta på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på natten. Telefon: 08-702 16 80 eller chatta på jourhavande-medmanniska.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.