Många lärare rädda för teknik

Uppdaterad
Publicerad

Lärare som undervisas av sina elever i modern teknik. En alldeles lysande idé, tycker Brita Johansson Cederblad, dekan för lärarutbildningen på Linnéuniversitetet.

Hon bekräftar bilden av en lärarkår som inte har så stora kunskaper inom området som de skulle behöva och kallar frågan för ett ”sorgebarn” för universitetet.

Så vad gör ni för att höja studenternas kompetens?

Brita Johansson Cederblad blir tyst.

– Tyvärr är detta inte en prioriterad fråga för oss på universitetet. Det finns lärare som ligger långt framme, men det handlar mer om individuella initiativ.

Dröjer till 2015

På universitetet finns det i dag helt enkelt inte något systematiskt arbete för att ge lärarstudenterna rätt redskap när det gäller internet, sociala medier och så vidare, det som kallas ”digital kompetens”. Det finns mål uppsatta, men Brita Johansson Cederblad räknar med att det dröjer till 2015 innan universitetets lärare har ett arbetssätt för att uppfylla målen.

Varför tar det tid?

– Delvis handlar det om tids- och resursbrist, det skulle behövas en större satsning från ledningshåll. Men det skulle också behövas en större efterfrågan från universitetslärarna.

Linda Reneland-Forsman, prefekt för institutionen för pedagogik och forskare, håller med om att området behöver lyftas inom lärarutbildningen och att det behövs ett tydligt mandat från ledningen, en markering av vikten av att höja den digitala kompetensen.

– Men det handlar också om vår rädsla för teknik, säger hon.

Studenternas krav ökar

Frågan är dock om det inte kommer att lösas genom att trycket blir större från ett annat håll, nämligen studenterna själva. Dagens studenter är till största delen födda på 1990-talet och ställer allt högre krav på att undervisning och kommunikation med universitetet sker genom digitala verktyg. Problemet kanske löser sig självt?

– Ja, det kommer att ställa allt högre krav på oss. Vi inom akademin är vana vid att vi kan mer än studenterna, men så är det inte alltid längre, säger Brita Johansson Cederblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.