Enligt experten hade sannolikt flickan gifts bort om pappan lyckats ta henne ut ur Sverige. Foto: Illustration: Sirnir Einarsson/SVT Design

Experter: Fallet i Emmaboda är hedersrelaterat

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta experter på hedersrelaterat våld och förtryck anser att mycket talar för att fallet med de bortrövade barnen i Emmaboda är hedersrelaterat. Men åklagaren har inte kunnat bevisa att heder låg bakom kidnappningen.

I utlåtandet, som ingår i förundersökningen, konstaterar två sakkunniga på Nationella kompetensteamet för hedersförtryck att fallet i Emmaboda ”med största sannolikhet” är hedersrelaterat.

Enligt skrivelsen tyder flera saker på att den biologiska pappan, som tillsammans med en annan man åtalats för olaga frihetsberövande av barnen, inte agerat ensam i planeringen av kidnappningen.

Barn bortförda från Emmaboda

Pappans heder skulle återställas

Barnen placerades i ett familjehem för fem år sedan, efter att föräldrarna misstänkts för misshandel. I utlåtandet skriver Nationella kompetensteamets sakkunniga att pappan förlorat sin heder i och med att han agerat som en okunnig pappa, och vid tillfället för kidnappningen var på väg att helt förlora vårdnaden om sina barn.

För att återställa mannens heder har släkt och människor i den biologiska familjens nätverk agerat för att ta tillbaka barnen, och föra dem utomlands. Delvis för att säkerställa att barnen skulle få en korrekt uppfostran, och sannolikt även att gifta bort dottern, skriver Nationella kompetensteamets expert.

Lämnades med okända män

Detta skulle förklara varför pappan lämnade sina barn i lägenheten i Malmö, tillsammans med fyra för dem okända män som hade tillgång till barnens gamla pass. Pappan åkte själv tillbaka till sin hemstad Karlskrona, och inte heller mamman befann sig i Sverige när barnen fördes bort.

En av männen som fanns i lägenheten i Malmö är sedan tidigare dömd för människosmuggling, och flydde i samband med att polisen hittade barnen. Han är nu häktad i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i kidnappningen.

Inte kunnat styrkas

Ett hedersmotiv har i några rättsfall ansetts som en försvårande omständighet när straffet bestäms. Men trots att expertens bedömning så ingår inte skrivelsen från Nationella kompetensteamet i åklagarens bevisning kring motivet.

– Det är något som har utretts och som finns i förundersökningen. Men utredningen har inte kommit dit att vi kan styrka det, säger Linda Carnéus, åklagare.

Varför begärde du ett sådant utlåtande?

– Det kan vara så att man har misstankar och försöker få se om det är på det sättet. Sen kan man landa i att det inte gick att bevisa hela vägen.

SVT har varit i kontakt med Nationella kompetensteamet på länsstyrelsens i Östergötland. De vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att utlåtandet i förundersökningen inte är ett formellt utlåtande, utan en dialog mellan deras sakkunniga och utredaren i Kalmar, som sedan sammanfattats av experten.

Nationella kompetensteamet

Nationella Kompetensteamet är en del av länsstyrelsen Östergötlands nationella regeringsuppdrag kring frågor som rör hedersvåld och hedersförtryck.

De genomför bland annat utbildningssatsningar, de ger råd och stöd till yrkesverksamma, och arbetar för att utveckla det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Sedan 2014 driver de också en stödtelefon, både för ideella och för yrkesverksamma så som polis, åklagare och socialtjänst. Till stödtelefonen kan man kan vända sig för att få råd i enskilda ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn bortförda från Emmaboda

Mer i ämnet