På SFI Kalmar har de grupper som särskilt vänder sig till mycket studieovana elever och analfabeter dubblerats i antal de senaste åren. Inför hösten står omkring 40 personer i kö för att starta Studieväg 1, som det kallas.
Statistik från SCB som Skolverket beställt visar att väldigt få av de elever helt utan utbildning klarar SFI. I det statistiska underlaget har man följt omkring 50.000 elever i hela Sverige som var nybörjare på SFI 2014, fram till och med 2016 och analyserat deras studieresultat.
LÄS MER: Elever ska klara SFI på nio månader
Var femte hoppar av
Av de 1715 personer som uppgett att de hade noll års utbildning från sitt hemland var det bara 9 procent av eleverna som hade klarat sig igenom hela SFI under perioden.
Det kan jämföras med den grupp SFI-elever som har utbildning i 13 år eller mer. I den högutbildade gruppen hade 44 procent klarat samtliga kurser i SFI.
Många stannar på enklaste nivån
Omkring en femtedel av dem utan utbildning, 20 procent, hade hoppat av SFI-utbildningen eller tagit ett studieuppehåll under perioden. Ytterligare en femtedel hade inte fått godkänt i en enda kurs på SFI, men var fortfarande registrerade på SFI efter två år.
57 procent hade klarat någon av kurserna med minst godkänt betyg. Men den största delen av dem, ungefär en tredjedel, hade bara klarat den allra enklaste första nivån, kurs A.
SFI – Svenska för invandrare
SFI består av tre studievägar och fyra kurser.
På SFI startar eleven antingen på studienivå 1, 2 eller 3, beroende på utbildningsnivå och förkunskaper.
I studieväg 1 läser man A-, B- och C-kursen
I studieväg 2 läser eleverna B-, C-, och D-kursen
I studieväg 3 läser eleverna C- och D-kursen samt grundläggande vuxenutbildning.
Tanken är att alla elever ska ges möjlighet att studera till och med kurs D.
Kommunerna är enligt Skollagen skyldiga att erbjuda SFI inom ramen för den kommunala vuxenutbildningen.
Även andra anordnare, till exempel folkhögskolor, finns.
Oftast genomförs SFI-utbildningen inom ramen för den två år långa etableringen som nyanlända genomgår genom arbetsförmedlingen.
Källa: Skolverket/Kalmar kommun