Hör behandlaren Mustapha Petterson berätta om de unga människor med miljonskulder som kommer till behandlingshemmet i Linköping. Foto: SVT

Behandlaren: Få spelberoende får rätt till behandlingshem

Publicerad

Behandlingshemmet Gameover i Linköping är det enda behandlingshem i Sverige som enbart inriktar sig på spelberoende. De spelare SVT träffar vill vara anonyma, men berättar att vägen till att få rätt till behandling var väldig lång och komplicerad.

– Bor man i rätt kommun får man ganska lätt hjälp. Bor man i fel kommun får man det mycket svårare. Det olyckligt, det borde vara lika överallt, säger behandlaren Mustapha Petterson.

Behandlingshemmet i Linköping har behandlad spelberoende sedan 2002.

Behandlingshemmet tar emot åtta personer. Vistelsen består oftast av åtta veckor. Samtal blandas undervisning och aktiveter alla veckodagar. Inga dator eller internet finns att tillgå. Just nu finns lediga platser trots många förfrågningar och ett ökat behov.

– Jag tror inte att man förstår att ett sånt här ickekemiskt beroende har en så hög effekt på hjärnan och hur det här sjukdomsförloppet tar greppet om de personerna. Det tar man nog inte på riktigt allvar. Det här en svår sjukdom med en diagnos och inte alla kul att leva med.

Miljonskulder vardag

Det är mycket vanligt att spelare helt tappar kontrollen. Och vägen in till kriminalitet är inte alls ovanligt.

Hur ser målgruppen ut?

– Det är många unga människor som hamnat snett. Och skulder på uppemot tio miljoner kronor är vardag här, det kan handla om personer som haft tillgång till företagskonton tillexempel., säger Mustapha.

En bra affär

En åtta veckor lång behandling med kost och logi kostar över hundra tusen kronor. Men det är en bra affär för samhället, menar Mustapha.

Är det kostnaderna för behandlingen som flera kommuner drar sig för?

– Nej, det tänker jag inte. Det är inga stora kostnader för det första. Det handlar om att kunskapen inte finns.

– Jag tror att vinsten att få en person arbetsför, icke sjukskriven som mår bra och betalar skatt och på alla sätt sköter sig blir en bättre affär för samhället, säger Mustapha Petersson.

Fakta: Stöd finns att få

  • Till nationella Stödlinjen kan alla vända sig, såväl spelare som anhöriga som anser att spelandet blivit ett problem.
  • www.stodlinjen.se finns kontaktuppgifter till chatt, sms och e-post. Det går också att ringa på 020-819 100.
  • Dessutom finns Spelberoendes riksförbund som är en sammanslutning av föreningar för spelberoende och anhöriga som vill verka för att förebygga och avhjälpa spelberoende. Kontaktuppgifter finns på www.spelberoende.se  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.