Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundet Kronoberg, tycker att det är bra att det anställs fler studenter, men det löser inte alla bemanningsproblem. Foto: Clary Kroon/SVT

Facket: Sommarjobbande studenter minskar inte sjuksköterskebristen

Publicerad

Region Kronoberg har i år behövt anställa fler läkar- och sjuksköterskestudenter än vanligt, för att få ihop sommarbemanningen.

– Det är alltid bra med fler händer i vården. Men eftersom de inte har sin legitimation än, och därmed är anställda som undersköterskor, så kommer de inte avhjälpa sjuksköterskebristen, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

Hon är trots det positiv till att regionen har valt att anställa fler studenter som vikarier inför sommaren. Särskilt som sjukfrånvaron bland personalen väntas bli högre i år jämfört med tidigare somrar till följd av pandemins restriktioner och rekommendationer.

– De här studenterna är såklart en jätteresurs, framförallt om man kan vara lite bättre bemannade i grundbemanningen så att det finns utrymme för att personer kanske måste vara hemma med lindriga symptom, säger Anna Seiborg Kidell.

Vårdsommaren 2020

Olika ansvar

Däremot så kommer den stora bristen på sjuksköterskor inte bli mindre påtaglig för att antalet undersköterskor blir fler, eftersom arbetsuppgifter och ansvar skiljer sig åt.

– De kommer lära sig jättemycket och göra ett fantastiskt jobb, men de får gå in och arbeta som undersköterskor och kan inte ersätta sjuksköterskor. Det blir viktigt att göra skillnad på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet