Foto: SVT

De är uppväxta i familjehem – nu utbildar de socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska familjehemsplacerade barn lära socialsekreterare göra rätt val.

Eva-Linn Svensson placerades i familjehem redan när hon var fem dagar gammal. Banaz Omar har bott i 18 olika familjehem. Nu delar de båda tjejerna med sig av sina erfarenheter till socialsekreterare och andra som har med familjehemsplaceringar att göra.

Intresset är enormt – i Oskarshamn idag räckte platserna knappt till...

– Jag kan nästan inte hålla reda på alla familjer jag har bott i, säger Banaz. Hon är vuxen idag och bor på egen hand, men bär med sig erfarenheterna från den tuffa barndomen:

– Undrade förstås varför det blev så där. Var det mig det var fel på?

Platserna räckte knappt till

Både Eva-Linn och Banaz kan numera titulera sig ”ambassadörer”. De arbetar för en organisation med namnet Knas hemma, ett nätverk för och med ungdomar som har erfarenhet av familjehem och HVB-hem. Nätverket drivs av Barnombudsmannen i Uppsala.

Och idag var en av samlingssalarna på Oskarshamns folkhögskola fylld till sista plats med socialsekreterare från hela länet.

Det var tänkt att samla ett 40-tal, berättar John Heyne från Fryshuset. Men det kom 84!

En av dem var Charlotta C. Wessman, familjehemssekreterare i Västerviks kommun:

– Vi har en enorm brist på familjehem, som läget är nu med alla ensamkommande flyktingbarn. Och det är naturligtvis av största vikt att vi som jobbar med de här frågorna får ta del av de familjehemsplacerade barnens egna berättelser.

Stor erfarenhet av föredrag

Eva-Linn Svensson har, i motsats till Banaz, tillbringat hela sin barndom i ett och samma familjehem. Ändå har tillvaron varit jobbigt, och särskilt tonårstiden blev strulig. Men nu är hon en tjej med stort självförtroende och hon tvekar inte att ta ordet inför en stor samling människor.

– Det känns jätteroligt att se hur de alla sitter med anteckningsblock och skriver upp det jag säger.

Banaz är näst intill veteran i föreläsningsbranschen idag. Hon har varit med i Almedalen, hon har varit på studieresa i Kanada, hon har hållit fler föredragningar än hon kan hålla reda på. 

Vad är det viktigaste du vill förmedla till publiken idag?

– Att placeringarna ska vara ett resultat av ömsesidig kommunikation. Vi barn måste vara delaktiga.

Hon hon har sitt yrkesval klart:

– I framtiden vill jag jobba med att förbättra familjehem.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Regionförbundet, Fryshuset och Knas hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.