Kvinnan hade träffat sin pojkvän på arbetet, som inte familjen godkände. Foto: Johan Nilsson/TT

Familjemedlemmar döms för frihetsberövande och misshandel av ung kvinna i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer döms nu till fängelse för att ha låst in och misshandlat en familjemedlem. Brottsoffret, en ung kvinna, lyckades till slut fly genom ett fönster.

Mellan den 6 juli och 9 juli spärrades en ung kvinna in av sin familj i Lessebo, och nu döms tre av hennes familjemedlemmar till fängelsestraff. Enligt domen var motivet till brotten att kvinnan träffat en pojkvän på sitt arbete och därför utsattes för kontroll och begränsningar av sina föräldrar.

Enligt kvinnan sade sig föräldrarna till en början ha godkänt förhållandet, vilket senare inte visade sig stämma.

När kvinnan vägrade att säga upp sig från sitt jobb, misshandlade familjen kvinnan och begränsade hennes kontakt med vänner. Hon nekades fri användning av sina egna pengar och familjemedlemmar följde efter henne, ibland med bil.

Hoppade ut från ett fönster på andra våningen

Till slut eskalerade situationen genom att familjen låste in kvinnan i olika bostäder.

Kvinnan, som fruktade för sitt liv, tog ett beslut att fly genom att hoppa ut från ett fönster på andra våningen. Fallet orsakade svåra ryggsmärtor.

Trots smärtan klarade hon att ta sig till sin pojkvän som sedan körde henne till sjukhus för vård. Väl på sjukhuset konstaterades det att hon hade skador i ryggen och på revbenen, vilket krävde en operation.

Döms till fängelse

Nu döms tre familjemedlemmar till kvinnan.

En man i 50-årsåldern döms till två års fängelse för barnfridsbrott, misshandel, olaga frihetsberövande, olaga hot och skadegörelse.

En kvinnan i 45-årsåldern döms till ett år och åtta månaders fängelse för barnfridsbrott, misshandel och olaga frihetsberövande.

Ytterligare en man i 50-årsåldern döms till ett år och 6 månaders fängelse för olaga frihetsberövande.

Samtliga nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.