Kirurgerna Mehmet och Magnus i Västervik upplever att de måste kämpa för sjukhusets överlevnad. Foto: SVT

Färre avancerade ingrepp på Västerviks sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I Dokument inifrån som sänds i SVT1 i kväll står Västerviks sjukhus i centrum där flera avancerade kirurgiska ingrepp gått förlorade till andra sjukhus.

Riksdagspartierna är överens om att avancerade kirurgiska ingrepp i allt större utsträckning ska samlas på färre sjukhus runt om i landet. Men vad ska det finnas för vård utanför storstäderna?  

Verksamhetschefen vid kirurgkliniken på Västerviks sjukhus Magnus Fröstorp menar att gränsen är nådd för hur mycket man kan ta bort från sjukhuset innan de inte längre klarar av att upprätthålla sin akutverksamhet. Till exempel remitteras nu alla ändtarmscancerkirurgi till Kalmar, vilket får konsekvenser även för kvinnor som drabbas av förlossningsskador och där gynekologen behöver hjälp att sy ihop patienten. 

Centralisering av vården

– När vi inte längre opererar ändtarmscancer här så kommer vår beredskap för att kunna hjälpa gynekologerna minska. Då kanske man måste omorganisera förlossningsvården också. Det kanske är det som är planen att vi inte längre ska ha någon förlossning i Västervik, säger Magnus Fröstorp.

Viktig fråga för många

Producenten för programmen Erik Sandberg vill lyfta ämnet eftersom han menar att det är en av de stora inrikespolitiska frågorna i vår tid. 

Erik Sandberg producent för Dokument inifrån: Den stora sjukhusstriden Foto: SVT

–Flera miljoner svenskar är berörda och kommer att påverkas av de långtgående planer som finns på att färre sjukhus ska ge avancerad vård, säger han. 

Frågan kan också ge upphov till starka känslor och Erik Sandberg tar det som hände i Sollefteå som exempel när  BB ockuperades. Beslutet att lägga ner förlossningsavdelningen var en konsekvens av att de några år tidigare hade flyttat de planerade canceroperationer i från sjukhuset.

Hoppas på bred debatt

Nu hoppas Erik Sandberg att programmen ska leda till en bred debatt om vilka olika alternativ vi har. 

– Det är en ganska liten krets av experttyckare som har dikterat hur den här omvandlingen ska gå till. Det finns också en stor enighet inom politiken att de här förändringarna är nödvändiga. I avsnitt två kommer vi visa att det finns stora brister i faktaunderlag som de baserar den här förändringen på.

Del 1 av Dokument inifrån: Den stora sjukhusstriden sänds onsdagen den 2 maj klockan 20:00 i SVT1 och del 2 sänds onsdagen den 9 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralisering av vården

Mer i ämnet