Foto: SVT

Fyra påståenden om assistans – det gäller nu

Uppdaterad
Publicerad

Det florerar många påståenden om dagens assistansersättning, vad som gäller och vad Regeringen vill. Här reder SVT Nyheter ut fyra vanliga.

1. Regeringen har krävt att Försäkringskassan ska spara in på assistansersättningen.

Ebba Bush Thor (KD) partiledare:

Kritik mot nya assistansregler

“Det här är ett tydligt besparingsuppdrag. Assistansen minskar med en person per dag sedan uppdraget kom.” SVT Gomorron 25/10

Åsa Regnér (S) barn-äldre och jämställdhetsminister:

“Vi har inte skickat ut något sånt regleringsbrev.” SVT Gomorron 25/10

Sant: Regeringen har skrivit högst upp i det senaste regleringsbrevet som styr Försäkringskassan att:

“Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.”

Detta beror enligt ministern på att regeringen tycker att kostnaderna ökar för mycket.

Åsa Regnér i riksdagen 28/10: “Vi vill ha en långsiktigt hållbar kostnadsutveckling där kostnaderna ökat markant.”

2. Regeringen har backat om att Försäkringskassan ska bryta utvecklingen av antalet timmar.

Sant: Åsa Regnér (S) skriver i DN Debatt 29/11 att “Regeringen gav Försäkringskassan ett mål för 2016, där en formulering löd att myndigheten ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar. Det har aldrig varit fråga om att minska antalet timmar för personer som har rätt till dem, utan om att medel ska användas såsom det var avsett.”

3. En dom i Högsta förvaltningsdomstolen har bestämt att exempelvis sondmatning inte längre ger rätt till personlig assistans.

Åsa Regnér (S): “Det härrör faktiskt från domar och inte från någonting som regeringen har beslutat vad gäller egenvård och tolkning av grundläggande behov.” Aktuellt 28/10

Falskt: Domen från HFD 2012 rör en 6-åring med autism och bindvävssjukdom som behövde hjälp med massage och varma bad för att kunna sova. “Detta behov är inte av sådan karaktär att det kan räknas som ett grundläggande behov.” slog rätten fast.

Sant: Det Försäkringskassan har gjort är göra hårdare tolkningar av vad som är “grundläggande behov” med hänvisning till prejudicerande domar 2012 och 2015. Våren 2016 har man börjat kräva läkarintyg på insatser som man tidigare fått hjälp med, där personlig assistans nu ska räknas som egenvård- eller sjukvård. Det gäller exempelvis sondmatning.

4. Trots att fler inte beviljas assistans, så ökar antalet timmar.

Åsa Regnér (S): “Kostnaderna har ökat markant, utan att fler personer får hjälp.” Riksdagen 28/10

Sant: Trots att ansökningarna om assistans har ökat har inte fler fått hjälp. Tvärtom har allt fler fått avslag på assistans. Antalet personer med personlig assistans är omkring 16 000 och har legat så de senaste 5 åren, medan antalet genomsnittliga assistanstimmar /vecka har stigit från 113 år 2010 till 127 timmar/vecka år 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet