Foto: SVT

Festivalbesökare festar på lustgas

Uppdaterad
Publicerad

På Emmabodafestivalen finns lustgas överallt. Och det är ett lagligt – men farligt – sätt att berusa sig.

– Det är väldigt mycket lustgastuber som ligger på marken runt omkring. Det säljs till och med här på festivalen av välkända aktörer, säger Albin Sundqvist, festivalbesökare från Jönköping som är på Emmabodafestivalen första gången.

Men att lustgas används på det sättet är inte något som chefläkare Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus gillar.

Emmabodafestivalen

”Jättefarligt”

– Det är klart oroande att lustgas används på det sättet, säger hon. Själv har hon inte stött på ungdomar som berusat sig på lustgas, men efter att ha rådfrågat narkosläkarna på sjukhuset är hennes mening klar:

– Det är jättefarligt.

Giftinformationscentralen vill också utfärda en varning, även om lustgasen i sig anses ha låg giftighet:

– Risken är att man får i sig alldeles för lite syre. Vid höga halter påverkas nervsystemet.

Vid förlossningar

Lustgas har sedan lång tid använts som bedövningsmedel inom sjukvården, framförallt vid förlossningar men också till exempel hos tandläkaren. Själva gasen är en förening av syre och kväve och anses inte farlig och är inte olaglig att sälja.

På nätet marknadsförs den som drivgas till gräddsifoner. Men de som shoppar lustgas gör det knappast för att fixa vispgrädde att döma av recensionerna. Några exempel:

”Helt underbart. De är som nirvana”.

”Bjöd alla på patroner och de gjorde festen mycket uppskattad” .

”Bra effekt på grädden”

Mer droger  nu

Rebecka Berggren från Eksjö är på Emmabodafestivalen för andra året i rad. Hon säger att hon upplever att det är mer droger nu än om man jämför med förra året:

– Och det här med lustgas, det har dom ju frågat om man vill testa, men jag har sagt nej. Det är nog inte så bra.

Chefläkare Anna Michaëlsson igen:

– Lustgasen är en snabb gas, som gör att blodets syresättning sjunker. Och får man i sig mycket riskerar man att förlora medvetandet och kan till och med sluta andas. Det är klart riskfyllt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmabodafestivalen

Mer i ämnet