– Alla svenska fladdermöss äter insekter och många av dem äter myggor, säger Dave Karlsson, stationschef på öländska forskningsstationen Linné.
Dave Karlsson har sedan 15 år tillbaka bedrivit fladdermusvandringarna på ön och märker att det blivit allt vanligare att folk sätter upp fladdermusholkar i sina trädgårdar. Inte minst för att få hjälp med sommarkvällarnas myggbekämpning.
– En fladdermushane äter uppåt 5000 mygg per kväll. Om du då har ett par holkar som får inflyttning, med säg tio stycken hanar, så blir man av med omkring 50.000 myggor varje kväll, säger Dave Karlsson.
Holkar som sommarboende
På vintern finns inga insekter vilket gör att fladdermössen måste spara energi och övervintrar på mörka och fuktiga platser som grottor eller källare. På våren flyttar de till nya bostäder och honorna, som då är dräktiga, bosätter sig i större kolonier.
Hanarna väljer istället egna boenden som till exempel ihåliga träd eller uppsatta holkar.
– Holkarna bör sitta på mellan två och fyra meters höjd och i söderläge, berättar Dave Karlsson.
Söderläget ger den värme som fladdermössen söker på sommaren. Om man vill få inflyttning i sin holk gäller det att se till att inga grenar och löv täcker ingången.
LÄS MER: Så snickrar du din egna holk
– Ju fler holkar man sätter upp desto större chans att de flyttar in. Bara en holk är inte så lyckat för om fladdermusen blir störd så har den ingen alternativ boplats att ta till. Sätt gärna upp fem till sex stycken holkar, säger Dave Karlsson.
Skapar sällan problem
Enligt Dave Karlsson är det sällsynt att fladdermöss orsakar problem när de bosätter sig i en trädgård. Ändå händer det att folk tvingas söka dispens för att för få tillstånd att jaga bort de fridlysta fladdermössen, men då handlar det oftast om större kolonier och inte de antal som bosätter sig i holkar.
– Fladdermössen är inga gnagare så de gnager inte på någonting på ditt hus och deras spillning är torr och luktar inget. Så har du mycket mygg är det bara att börja snickra, avslutar Dave Karlsson.