Fler dyk på Regalskeppet Kronan

Publicerad

För 35 året i rad pågår nu dykningarna på Regalskeppet Kronan som förliste den första juni 1676 under en drabbning med den dansk-holländska flottan.

Det var när man skulle vända upp mot fienden som skeppet kantrade i den hårda vinden och gick till botten sex kilometer utanför Hulterstad på sydöstra Öland.

Runt 800 man följde med i djupet och endast ett fyrtiotal överlevde katastrofen. Det man nu gräver ut är ett fruset ögonblick som kan berätta mycket om livet på sextonhundratalet.

Fortfarande fynd kvar på djupet

Runt 35 000 tusen föremål har bärgats från fartyget men ännu återstår det ett okänt antal.

– Vi har förutom proviant hitta många personliga tillhörigheter. Det är allt ifrån exklusiva tennfat och tennkrus till stora verktygsuppsättningar med mejslar, hyvlar och en borrsväng, säger Lars Einarsson som är projektledare för Kronanprojektet sedan drygt trettio år.

Föremålen skriver historia

Dessutom har ett flertal mynt bärgats och även askar, diverse trä- och läderföremål och tobaksrullar. Alla dessa fynd tillsammans kan berätta om hur det dagliga livet var ombord på ett fartyg på sextonhundratalet. Exempelvis hur man levde, vad man åt, och hur fartyget var konstruerat.

Utgrävningarna och forskningen kring fynden ger också en bild av hur livet i stort var för drygt trehundra år sedan eftersom tiden stannade när Kronan sjönk.

– Vi som jobbar med Kronan tycker att prylarna vi tar upp har ett stort värde, dels för att forskning och lära sig mer av men även för allmänheten och visa det här i utställningar. Det är ju den stora produkten i det här, både kunskapsmässingt och upplevelsemässigt, säger Lars Einarsson.

Utställning i förändring

Idag finns en permanent Kronanutställning på Kalmar läns museum som ständigt förändras och förnyas alltefter att nya fynd efter konservering är klara för visning. Men Lars Einarsson efterlyser en större satsning och gärna ett nytt fristående Kronanmuseum.

– En rejäl satsning på Kronan som är ett internationellt varumärke och vill jag påstå ett helt unikt varumärke, finns här i vår region och det ska vi verkligen utveckla och ta till vara på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.