Ahmed Khader kom till Sverige för snart sex år sen. I Iraks huvudstad Bagdad är han utbildad till allmänläkare men här har det varit svårt att få jobb som läkare och han jobbar i dag som vårdbiträde i Växjö.
Hans önskan är att få en svensk läkarlegitimation för att kunna jobba som läkare här.
– När jag kom till Sverige 2009 började jag plugga svenska för att kunna jobba som läkare i Sverige. Jag besökte röda korset för att stärka min svenska, jag fick sen uppehållstillstånd och började skolan 2010, berättar han.
Tog stopp
Sen Ahmed Khader kom till Sverige har han studerat flera kurser i svenska och haft praktik på en vårdcentral och på lasarettet i Växjö under kortare perioder. Men där tar det stopp och Ahmed Khaders situation är inte unik.
Arbetsförmedlingen uppger att i det program som finns för att snabbare få ut nyanlända i arbete eller till högre studier, har utbildningsnivån blivit högre. På två år ökade andelen nyanlända med eftergymnasial utbildning med 50 procent.
Svårt att få läkarlegitimation
Vägen till läkarlegitimation i Sverige är krånglig tycker Ahmed, som anser att det borde vara på ett annat sätt.
– Det måste finnas en speciell kurs för läkare som kommer hit. Till exempel plugga svenska i två år, ett års praktik och sen kanske ett år på universitet för att komplettera utbildningen, säger Ahmed.
– Vi läser i tidningar och hör på radio att det behövs läkare i Sverige. Det importeras från andra länder, men det finns läkare i Sverige.
Andelen högutbildade invandrare
Eftergymnasial utbildning på minst två år.
Småland:
16 % 2012
24 % 2014
källa: Arbetsförmedlingen