Fler olyckor med höga djurtransporter

Publicerad

Pressade priser leder till allt större och tyngre djurtransporter som i sin tur leder till ökad olycksrisk. Men trots att problemet och riskerna är kända inträffar årligen flera allvarliga olyckor med djurtransporter.

– Olyckor med djurtransporter är ett känt problem som diskuteras en hel del, också på EU-nivå, men vi jobbar mot dålig lönsamhet och starka ekonomiska krafter. Det säger djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund i Skåne.

Efter flera allvarliga olyckor med djurtransporter tog han för några år sen initiativ till ett möte mellan djurskyddsmyndigheter, räddningstjänst, polis, slakterier och Livsmedelsverket. Mötet behandlade såväl trafiksäkerhet som rutiner i samband med olyckor med djurtransporter.

Men trots det körs djurtransporter i såväl Sverige som i resten av Europa fortfarande enligt EU-direktiv från 2005 som tillåter djurtransporter med hög tyngdpunkt.

– För att öka lönsamheten används allt högre djurtransporter för att få plats med fler djur per transport. Djuren lastas i två, tre och ibland i fyra våningar och det innebär inte några problem så längre ekipagen körs på spikraka autobahns i Tyskland. Men när transporterna körs på slingriga småländska och skånska vägar innebär den höga tyngdpunkten att djurtransporterna blir mycket instabila och svårmanövrerade, säger Mattias Gårdlund.

Han får medhåll av djurskyddsinspektör Ingela Björklund från Länsstyrelsen i Jönköping som har deltagit i räddningsarbetet vid Risbrodammen.

Enligt henne hade olycksbilen vid Risbro tre våningar medan släpvagnen var lastad med grisar i två våningar.

– Chauffören uppger att han bländades av solen och hamnade med ett hjul utanför asfaltskanten och när han rätade upp dragbilen fick han istället kast på släpvagnen som välte och drog med sej även lastbilen, säger Ingela Björklund. 

Även djurskyddschefen Helena Kättström på Jordbruksverket är medveten om den höga olycksrisken med djurtransporter med hög tyngdpunkt.

– Kompetenskraven på de chaufförer som kör djurtransporter har skärpts på senare år. Detr är troligen anledningen till att det trots allt inte sker fler olyckor än vad som sker idag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.