Hotellet är inte Älghults enda ödehus. Mittemot står det tre bostadshus som innehåller 35 tomma lägenheter. Bostadsrättsföreningen som äger husen ligger gömd bakom ett c/o bolag och alla försök att nå dem har gått bet.
– När man kommer in i samhället möts man av den vackra sjön och kyrkan, och sedan står det den här kolossen... det förtar ju ganska mycket, säger lokala företagaren Greger Bergfeldt om det förfallna hotellet i centrala Älghult.
Byggnadens ägare befinner sig i Syrien och är omöjlig att nå. Även om Greger och andra intresserade kunde köpa hotellet, så krävs det enligt honom en investering på minst åtta miljoner kronor för att få igång en verksamhet.
– Annars ska det rivas, för som det är nu kan det inte vara i alla fall, säger han.
”Hus som är mer eller mindre kidnappade”
Uppvidinge kommun försöker komma åt problemet genom projektet ”Framtidsbyn BY2030”, tillsammans med Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.
– Tyvärr i Älghult finns det ett antal hus som är mer eller mindre kidnappade. Vi kommer inte åt dem. Varken kommunen, juridiken eller invånarna kan göra något, förklarar projektledare Joachim Widerstedt och fortsätter:
– Vi vill nå dem som är ansvariga, men det kan vara så att det helt enkelt inte går.
Uppvidinge kommun har hyrt in en jurist för att bistå dem med att hur man kan gå vidare med problemet. Vite kan åläggas husets ägare i fall som handlar om en fara för allmänheten, det vill säga där invånare kan komma till skada på grund av förfall eller miljö.
Är du intresserad av att köpa ett ödehus? I videon nedan ger byggnadsvårdaren Robert Danielsson råd kring vad du bör tänka på.