Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson förutsätter att platserna kommer ta slut redan under första anmälningsdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera tusen i kö till högskoleprovet: ”Lär vara fullt nästa vecka”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen öppnade anmälan till höstens högskoleprov och straxt därpå hade drygt 27 000 ställt sig i kö för att försöka knipa en plats. Vid lunchtid var 104 av 850 platser i Kalmar och Kronobergs län tagna.

– 104 är betalda just nu, men tusentals står i kö. Jag skulle bli förvånad om det inte är fullt i början på nästa vecka, och när det är fullt så är det fullt, säger Kristina Huolman, provanordnare på Linnéuniversitetet.

Flera personer har hört av sig till universitetet med köproblem, och det har rapporterats om tekniska kryphål som gör det möjligt att gå före i kön.

– Vi har inget med kösystemet att göra, allt sköts av UHR. Alla mejl som vi har fått om att folk fastnar i kön kan jag bara skicka vidare, säger Kristina Huolman och fortsätter:

– Det är nog frustrerande att sitta i den där kön, och man får nog sitta där i flera timmar.

Enligt Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson så går kön, trots allt, framåt.

– Jag har sett rykten om att det skulle vara problem, men jag tycker att det ser ut som att det rör på sig som det ska. Men det är lite tidigt att utvärdera det än, säger han.

Anmälningar till alla orter

På många håll i landet har man valt att minska antalet orter som provet kan skrivas på, men i Kalmar och Kronobergs län har man valt att behålla alla åtta provorter.

– Vi har valt att behålla alla våra orter för att folk inte ska behöva åka och för att vi ska kunna sprida ut de som skriver, och alla orter har anmälda redan nu, säger Kristina Huolman.

I planeringen finns ett bestämt antal platser på varje provort i länen och det är inte säkert att man får den provort som man önskar. Men enligt Kristina Huolman finns det möjlighet att anpassa platsfördelningen om det skulle behövas.

– Vi får justera lite på orterna och se om vi kan öka eller minska. Så att vi slipper skicka någon i Växjö att skriva i Oskarshamn exempelvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.