Projektet har drivits av Folktandvården sedan 2017. Detta efter att de blev tillfrågade under 2016 av då sittande landstingspolitiker som bedömde att det behövdes göra något på grund av kariesutvecklingen bland små barn.
– Projektet handlar om att skapa så goda vanor som möjligt med ett extra fluorid och tandborsttillfälle i förskolorna, säger Angelika Tjäder som är tandhygienist på folktandvården i Region Kalmar län.
Minska karies hos barn
Syftet med projektet är att minska kariessituationen, det vill säga, hål i tänderna bland länets barn. Under 2021 var 78,6 procent av länets sexåringar kariesfria, medans WHO (Världhälsoorganisationen) har som mål att 80 procent av alla sexåringar ska vara kariesfria.
– Vi har en del att jobba med i Kalmar län och det strävar vi efter och jobbar med, säger Angelika Tjäder.
Över 50 förskolor deltar
Just nu deltar strax över ett femtiotal förskolor i länet i projektet. I Mönsterås har man valt att att ansluta samtliga förskolor i kommunen, och förskolan Busfröet har deltagit i projektet sedan 2017.
– Det vi har märkt är de goda rutinerna vi fått in och glädjen över att få vara med i sin lilla grupp och borsta tänderna tillsammans, så det är mycket positivt, säger Petra Eriksson som är förskollärare och delägare i förskolan Busfröet.
Bidrar med material
Folkhälsokliniken bidrar med att alla förskolebarn får en egen tandborste och de kommer även skicka ut, med jämna mellanrum, tandborstar, tandborstställ och tandkräm till de medverkande förskolorna.