Malin Bergström är barnpsykolog och forskare vid Karolinska institutet och medverkar ofta i TV, radio och tidningar kring frågor som handlar om barn. Att nyblivna mammor har sin telefon nära till hands på BB tycker inte Malin Bergström är något problem.
– När föräldrarna är på BB vill de berätta om sitt underverk för anhöriga och släktingar. Det är positivt att föräldrarna har ett socialt nätverk, det är bra för barnet också.
Alltid något att oroa sig för
Malin Bergström menar att det alltid funnits saker att vara orolig för vad det gäller barn.
– Förr sa man att föräldrarna inte skulle ha besök hemma tidigt för det var krävande för föräldrar att koka kaffe. För några år sen skulle man inte ha framåtvända barnvagnar. Det kommer alltid komma nya grejer att oroa sig för.
Men ska man vara försiktig med mobilanvändningen som förälder?
– Den avvägningen gör föräldrar själva. Barn i Sverige badar i uppmärksamhet om man jämför internationellt, vi har lång föräldraledighet här och många pappor är också lediga nu.
– En riskfaktor till nedstämdhet är att föräldrar inte har ett socialt nätverk runt sig, jag tycker man ska vara positivt inställd till att föräldrar vill dela med sig av sitt nyfödda barn, fortsätter Malin Bergström.
Förstår barnmorskornas oro
Men alla psykologer tycker inte som Malin Bergström. Maud Johansson är psykolog och psykoterapeut på Linnéuniversitetet i Växjö och förstår till viss del barnmorskornas oro.
– De har stor kunskap om barn och föräldraskapet. Som förälder bör man inte låta sociala medier och telefonen bli en stress. Man ska inte göra sig okontaktbar helt och hållet, men eftersträva en balans mellan barnet och telefonen, säger Maud Johansson.
Hon menar att samspelet mellan föräldrar och barn är viktigt.
– Tänk på att vara närvarande. Ett barn som tittar upp och får en frånvänd blick får inget möte med föräldern. Anknytningen är viktig för att barnet ska få en stabil självkänsla, säger Maud Johansson.