Skolplikt gäller för alla svenska medborgare från årskurs 1 – 9 i grundskolan, men föräldrarna Marita och Tomas bryter medvetet mot skollagen och undervisar sina två yngsta döttrar hemma.
– Våra barn är viktigare än lagen, det viktigaste för oss är att se till att de har det så bra som möjligt, säger Marita Sandberg.
Utdragen process
Det har nu gått drygt sex år sedan familjen Sandberg började med hemundervisning. Anledningen var att deras näst äldste son mådde så dåligt att han inte kunde gå till skolan.
Familjen fick uppfattningen att den pedagogik som skolan använde för att hantera fallet inte var tillräckligt bra.
Situationen blev till slut ohållbar. Både kurator och socialtjänst kopplades in och familjen fick godkänt av Mörbylånga kommun att ha hemundervisning för sina skolpliktiga barn under ett års tid.
Ny lag satte stopp
Men år 2011 kom en lagändring i skollagen som satte stopp för hemundervisning. I vissa fall kan det tillåtas då det finns synnerliga skäl. Det kan till exempel handla om att eleven är bortrest under en längre tid eller medverkar i en filminspelning.
När familjen på nytt ansökte om tillstånd att undervisa sina barn hemma fick de avslag av kommunen. Familjen Sandberg motsatte sig beslutet och fortsatte med hemundervisningen.
Det ledde till att Mörbylånga kommun tog fallet till Förvaltningsrätten för att driva ett vitesmål mot vårdnadshavarna. Familjen riskerar nu ett vite på drygt 50 000 kronor.
Lång tvist påbörjades
Men familjen Sandberg vill fortsätta kämpa för att få fortsätta undervisa barnen hemma fram tills att de ska börja sjunde klass.
– Barnen är inte statens ägodel och inte våra heller för den delen. De är fria individer, men vi som föräldrar har ansvaret för dem. Vi tycker inte att den pedagogik som används från årskurs 1-6 är tillräckligt bra. Därför måste vi göra det vi anser vara är bäst för våra barn, säger Marita Sandberg.
”Barnen far inte illa”
Socialtjänsten i Mörbylånga kommun har vid två tillfällen utrett familjen. Den anser inte att barnen far illa av att vara hemma och få undervisning av sina föräldrar, en uppfattning som inte delas av utbildningsnämnden.
– Det ingår i den demokratiska uppfostran för alla barn att delta i utbildningen. Att till exempel få vara fri att träffa andra barn och vuxna i skolvärlden. Att ta del av det kulturutbud som erbjuds i skolan, det tycker jag alla barn har rätt till, säger David Idermark som är verksamhetsområdeschef för barn och ungdom i Mörbylånga kommun.