Eftersöksjägaren Germund Eriksson tror att var tionde förare smiter efter att ha varit med om en viltolyckan Foto: SVT

Föraren smiter från var tionde viltolycka

Uppdaterad
Publicerad

Kör man på ett vilt ska det anmälas omgående till polisen. Men det är det inte alla som gör. Vid ungefär var tionde viltolycka som eftersöksjägaren Germund Eriksson åker ut på så har föraren kört vidare och lämnat djuret att dö.

I maj månad är det stor risk för viltolyckor med älg. Såhär års stöter älgkon bort sina fjolårskalvar och det gör att många bilister stöter på förvirrade älgar som springer över vägarna.

En som har stor erfarenhet av älgolyckor är Germund Eriksson som är ansvarig jägare för NVR, Nationella viltolycksrådet i Kalmar län.

Han åker ut på 10-15 viltolyckor varje månad för att göra eftersök efter skadade djur. Och ungefär var tionde olycka han åker ut på så har den som kört på djuret smitit från platsen.

– Oftast är det någon annan bilist som ser ett skadat djur som ligger vid vägkanten eller går vid sidan om vägen. De anmäler till polisen och sen får vi åka ut och titta. Ibland har djuret dött efter att ha lidit i flera dagar, säger han.

Hur vanligt är det med smitningar?

– Det är svårt att säga, men kanske 10 procent av gångerna.

Riskerar dryga böter

Kör man på en älg, eller något annat vilt, så är man enligt lag skyldig att anmäla det till polisen omgående. Väntar man flera timmar med att anmäla eller smiter från platsen så gör man sig skyldig till jaktbrott och riskerar dryga böter

TV: Se hela inslaget här

Mängden jaktbrott har ökat i både Kalmar och Kronobergs län sedan dess, och enligt polisen Mats Berg är det just det ökade antalet smitningar från viltolyckor som drar upp statistiken.

Germund Eriksson Foto: Kaisa Andersson

– Vi hittar djur längs med vägarna som visar sådana skador att vi misstänker starkt att de har blivit påkörda. Sen tror jag att anmälningsbenägenheten har ökat hos allmänheten. Det gör att man ringer hellre en gång för mycket än en gång för lite när man ser ett djur, och det tycker vi är jättebra, säger Mats Berg.

Vad vet ni om dem som smiter?

– Jag tror inte att de alltid har körklara bilar. Man kanske inte bryr sig om att anmäla om man inte har försäkring eller om bilen är avställd. Sen står yrkestrafiken för en stor del av påkörningarna och det är mycket utländska lastbilschaufförer som inte vet att man ska anmäla en viltolycka till polisen.

Förkorta lidandet

Eftersöksjägaren Germund Eriksson tycker att man ska anmäla viltolyckor inte främst för att slippa böter, utan för att förkorta djurets lidande.

– Jag har själv varit ute på älg som legat med benen av och har legat så pass länge att den hade dött efter något dygn. Det är jättetråkigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.